Glad geschaafd of fijnbezaagd?

Bent u van plan om te starten met een buitenproject zoals het plaatsen van een pergola, buitenverblijf of terrasoverkapping? Het is belangrijk om te weten met wat voor soort hout u gaat werken. Er zijn namelijk twee verschillende afwerkingsopties beschikbaar. Fijnbezaagd en geschaafd zijn twee veelvoorkomende termen die worden gebruikt om verschillende houtsoorten te beschrijven. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Lees verder en kom erachter wat precies het verschil is, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw project!

Fijnbezaagd: natuurlijk en ruw

Fijnbezaagd hout is een type hout dat een ruwe uitstraling heeft. Dit betekent dat de planken, balken of palen een ruw oppervlak hebben. De kans op splinters is daarom aanwezig. We maken onderscheid tussen fijnbezaagd en standaard bezaagd hout. Bij fijnbezaagd hout is het oppervlak licht ruw, minder splinterig en gladder dan bij standaard bezaagd hout. Het bezaagde hout is populair vanwege zijn robuuste en karakteristieke uiterlijk. Het is perfect voor projecten waarbij een natuurlijke uitstraling gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan een robuuste pergola of terrasoverkapping. Bij dit soort hout is het belangrijk om te weten dat het vaak ongedroogd is. Hierdoor kan er schimmelvorming voorkomen, wat uiteindelijk wel af te vegen of te schuren is. Bovendien verdwijnt dit na een aantal weken weer. 

Modern buitenverblijf

buitenverblijf robuust

Geschaafd hout: strak en glad

Glad geschaafd hout is een type hout dat glad en strak afgewerkt is. Het wordt verkregen door het verwijderen van zaagsneden en ruwheid van het oppervlak. Dit zorgt voor een gladde uitstraling, waardoor er eigenlijk geen kans is op splinters. Meestal wordt dit soort hout eerst gedroogd, omdat het anders niet mogelijk is om te schaven. Wanneer u kiest voor geschaafd hout, brengt dat voordelen met zich mee. Door het gladde oppervlak is het gemakkelijk te verven, schuren en snijden. Er kan zelfs eenvoudig in geboord worden. Dit type hout is geschikt voor onder andere pergola’s, moderne terrasoverkappingen of buitenverblijven. 

Moderne terrasoverkapping

Robuuste pergola

 

Verschil fijnbezaagd en geschaafd

Om duidelijk te maken wat de grootste verschillen zijn tussen fijnbezaagd en geschaafd hout, gaan we enkele belangrijke aspecten benoemen. 

  • Oppervlakte-afwerking: fijnbezaagd hout heeft een ruwer oppervlak dan geschaafd hout;
  • Uitstraling: fijnbezaagd hout heeft een natuurlijke en rustieke uitstraling, terwijl geschaafd hout juist strak oogt;
  • Bewerkbaarheid: geschaafd hout is gemakkelijker te bewerken, vanwege het gladde oppervlak;
  • Prijs: fijnbezaagd hout is over het algemeen goedkoper door het beperkte bewerkingsproces dat het ondergaat. Geschaafd hout is wat duurder, omdat het bewerkingsproces meer tijd in beslag neemt. 

Verschil tussen fijnbezaagd en geschaafd hout

Kies voor verantwoord douglashout van Wimwood

Bij Wimwood maken we gebruik van douglashout, dit kan zowel geschaafd als fijnbezaagd zijn. Douglashout is een prachtige en populaire houtsoort. Dit heeft het te danken aan zijn duurzame en natuurlijke uitstraling. Ons douglashout is altijd mooi van structuur en kleur en straalt daardoor een warme sfeer uit. Het hout is van nature bestand tegen weersinvloeden en heeft daarom een lange levensduur. Het is het perfecte hout voor gebruikers die op zoek zijn naar natuurlijk en robuust materiaal voor hun tuinprojecten. Bij Wimwood zijn we ons ervan bewust dat een duurzame economie en maatschappij steeds belangrijker worden. U draagt bij aan een verantwoord bosbeheer, wanneer u ons douglashout aanschaft. Het hout dat wij leveren, is afkomstig uit bossen met PEFC© en FSC© certificering. Op deze manier behouden de bossen hun schoonheid en kunnen toekomstige generaties er ook van genieten. 

Wilt u graag meer informatie over de verschillende soorten hout? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of lees meer informatie op onze site.