Douglas hout is een redelijk duurzame houtsoort. Voor een optimale levensduur is het belangrijk om het Douglas hout goed te behandelen.
Ook om de prachtige uitstraling van Douglas te behouden is beitsen noodzakelijk. Hout behandeling kan op verschillende manieren. Douglashout kan behandeld worden met een dekkende verf, een semi-dekkende of transparante beits maar de beste manier is HK Lazuur. HK Lazuur van Remmers is een buitenbeits product welke veel door professionals wordt toegepast.
Natuurlijke kleur Douglas
Douglas hout wordt natuurlijk geroemd om zijn prachtige kleur. Opvallend is dat Douglas hout redelijk snel vergrijst. Bij een goede behandeling wordt de levensduur hiermee niet minder of korter, het is puur een optische verandering. Er zijn mensen die het prachtig vinden en er zijn natuurlijk mensen die de originele kleur willen behouden.
Wat is Douglas (hout)?
Het Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Het is familie van de alom bekende den. Van oudsher komt de Douglasspar voor in Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine genoemd wordt. Tegenwoordig is de boom ook veel te vinden in Europa. De Douglasspar, zoals wij deze den in Nederland noemen, wordt veelvuldig aangeplant vanwege zijn prachtige houtsoort welke voor vele doeleinden te gebruiken is.
Douglas is de laatste jaren flink bezig met een opmars. Het is een kwestie van tijd wanneer deze houtsoort net zo bekend of bekender is als Eikenhout en Vurenhout.
De Douglasspar groeit sneller dan een Eikenboom, waardoor deze eerder geschikt is voor de houtkap. Ook bevat de Douglasspar procentueel gezien een hoog percentage kernhout. Dat kernhout is juist zo belangrijk omdat dit deel van de boom gebruikt wordt voor ons hout. Voordeel tegenover Vurenhout is dat deze houtsoort van nature redelijk duurzaam is. Vurenhout is geen duurzame houtsoort, zonder voorbehandeling is het hout snel aangetast door houtrot. Dit is de reden dat Vurenhout vaak geïmpregneerd wordt alvorens het gebruikt wordt voor houten schuttingen, palen en tuinhuisjes. Dat impregneren kán schadelijke bestanddelen voor de natuur met zich mee brengen.
Natuurlijke vijanden van douglas hout
Hout is een bijzonder materiaal dat ons geschonken wordt door de natuur. Hout wordt op veel verschillende manieren gebruikt om ons heen. Hout is een natuurlijk product maar heeft ook natuurlijke vijanden zoals;
- UV-straling
- Blauwschimmel
- Vocht
- Algen en schimmel
- Houtrot
- Wespenaantasting
1. UV-licht is de grootste boosdoener voor het vergrijzen van Douglas hout
Zonlicht is niet alleen van invloed op de temperatuur van het houtoppervlak, maar de ultraviolette stralen dringen ook in het hout. In combinatie met regen kan hierdoor de kleur van onbehandeld hout in enkele weken tot maanden veranderen, dat wil zeggen het hout wordt grijs. Bovendien is het mogelijk dat aan het oppervlak houtvezels rechtop gaan staan, waardoor het hout zijn sterkte verliest. Deze veelal niet gewenste kleur- en oppervlakteveranderingen kunnen worden voorkomen wanneer het hout met een al dan niet gepigmenteerde verf beits of lazuur wordt behandeld.
2. Blauwschimmel
Blauwschimmel behoort tot de zogenoemde houtverkleurende schimmels en is zichtbaar als zwart-blauwe verkleuring. Blauwschimmel tast het hout niet aan. Blauwschimmel is alleen optisch storend. Uiteraard is blauwschimmel wel de voedingsbodem voor houtaantastende schimmels (houtrot) omdat ze de houtcelwanden perforeren waardoor de mogelijkheid van wateropname in het hout wordt vergroot.
3. Vocht
Bovendien staat hout buiten continu bloot aan vocht; regen, dauw, condens enzovoort zorgen voor een verhoging van het vochtgehalte van het hout. Bij verdamping daalt het vochtgehalte weer. Het resultaat; scheurvorming aan het oppervlak. Hierdoor opgenomen vocht of door diffusie ingedrongen vocht, moet ook weer naar buiten, anders ontstaat er verzadiging onder het oppervlak en een voedingsbodem voor houtrot.
4. Algen en schimmel
Met name in bosrijke gebieden zorgen deze kleine organismen voor vergroening en optische afbreuk van het hout bij verschillende buiten toepassingen. HK Lazuur is algicide ingesteld en voorkomt vroegtijdige vergroening en is algen werend.
5. Houtrot
Houtrot is de gevaarlijkste vorm van schimmelvorming. Dit verwoest de structuur van het hout. Het hout verliest daardoor zijn stabiliteit, sterkte en “vermolmt”/verrot.
Duurzaamheid van houtsoorten
Alle houtsoorten zijn ingedeeld in een classificeringssysteem.
De klasse-indeling geldt altijd voor het kernhout. Het spinthout van alle houtsoorten valt altijd, tenzij anders weergegeven in de duurzaamheidsklasse 5.
Spinthout is het niet-verkernde hout van een boom: het bevindt zich tussen het kernhout en de bast van de boom. Het spinthout verzorgt de opwaartse sapstroom en dient als opslagplaats voor voedingsstoffen. Het heeft exact dezelfde structuur als het kernhout, maar een andere chemische inhoud: het mist de afzetting van stoffen die het kernhout beschermen, en is altijd licht van kleur. Naargelang het kernhout donkerder is, dit verschilt per houtsoort, tekent het spinthout zich duidelijker af. De overgang tussen kern en spinthout kan heel scherp zijn, maar ook geleidelijk.
Klasse indeling;
Klasse 1, 1-2, 2 en 2-3 zijn houtsoorten welke vallen onder zeer duurzaam en duurzaam. Behandeling met een houtconserveringsmiddel is niet vereist en verlengt niet de levensduur.
Klasse 3, 3-4, 4 en 5 zijn de houtsoorten welke het liefst wel behandeld worden met een houtconserveringsmiddel, zoals een beits lak of verf. De levensduur van deze redelijk duurzame, beperkt duurzame en niet duurzame houtsoorten wordt na behandeling stukken langer.
Douglas hout valt in het classificerings-systeem in categorie 3. Categorie 3 betekend dat het Douglas hout redelijk duurzaam is. Geadviseerd wordt om het Douglas hout wat blootstaat aan weersinvloeden te voorzien met een houtconserveringsproduct of makkelijkere gezegd een beits zoals bijvoorbeeld HK-Lazuur. Dit om optimaal van hout te genieten en de levensduur met jaren te verlengen.
Douglas hout beitsen; de juiste manier
De keuze van de behandeling hangt mede af van persoonlijke voorkeur, maar ook het doel moet goed voor ogen gehouden worden. Op het moment dat gekozen wordt voor een dekkende verf dan is de uitstraling van het Douglashout volledig verdwenen. Een dekkende verf bedekt het gehele hout oppervlak. De natuurlijke uitstraling van het Douglas hout, zoals de nerf en de noesten zijn niet meer zichtbaar.
De meeste reguliere transparante of semi-dekkende beitsen van de bekende merken uit de bouwmarkten, denk hierbij aan Rambo, Ceta Bever, Tenco en vele andere bekende namen zijn kwalitatief niet te vergelijken met HK Lazuur en Induline GW-310. Deze bouwmarkt beitsen geven het hout een kleurtje mee doordat er pigment aan de beits is toegevoegd. Verdere bestanddelen zijn vaak iets van een olie om het hout te voeden maar het is daarmee niet beschermd tegen bijvoorbeeld blauwschimmel.
Lazuur is een product wat in Nederland nog niet echt bekendheid geniet. Het is een materiaal wat nog iets dunner is als een reguliere beits. Een echt mooi Nederlands woord kennen we niet voor het Duitse lasur, vandaar dat het lazuur genoemd wordt.
HK Lazuur is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Remmers, welke al decennia gespecialiseerd is in het ontwikkelen van houtbeschermingsproducten. Met deze producten haalt u dus echte ‘Duitse Degelijkheid’ in huis.
HK Lazuur is een oplosmiddelhoudend product, dat betekend dat het op terpentinebasis is. De lazuur is heel erg dun waardoor het beter impregneerd dan reguliere beitsen. Dit 3 in 1 product is uitermate geschikt voor de behandeling en bescherming van Douglashout. HK Lazuur is een impregnering, grondering en buitenbeits met een matte uitstraling in één. Daarbij bevat het ook een 6-voudige bescherming tegen;
- Vocht
- Blauwschimmel
- Houtrot
- Schimmel & algen
- UV-straling
- Wespenaantasting
Wanneer u wilt gaan beitsen, zijn er 2 opties:
Optie 1 – Kleurloos product + UV-bescherming
Het Douglas hout wordt behandeld met HK Lazuur kleurloos. Deze lazuur wordt in 2 lagen aangebracht. De HK Lazuur beschermt het hout tegen vocht, blauwschimmel, houtrot, schimmel & algen. Het vergrijzingsproces wordt niet gestopt met alleen HK Lazuur kleurloos. De naam zegt het al, dit beitsproduct is volledig kleurloos en bevat geen enkel pigment. Juist die pigmenten zijn belangrijk om de kracht van de ultraviolette straling tegen te gaan en zo de vergrijzing te stoppen. Na de 2 lagen HK Lazuur wordt als eindlaag Ramen en deurenbeits UV+ (voorheen L-Lazuur UV+) geadviseerd. Deze UV bestendige laag zorgt ervoor dat vergrijzing geen kans krijgt.
Optie 2 – Douglas beits in verschillende kleuren
Op het moment dat u het Douglas hout het liefst beschermd met één en hetzelfde product dan is dat ook mogelijk. De kleuren van Remmers zijn dan ook geïnspireerd op de kleurtonen van Douglas hout. De kleur bevat bruin, rood, geel en oranje tinten. Door de toevoeging van deze pigmenten is het Douglas hout voldoende beschermd tegen de vergrijzende ultraviolette straling. Ook de Douglas kleur van het HK Lazuur assortiment wordt in 2 lagen aangebracht om de meest optimale bescherming te bieden. Wij raden aan om de lazuur om de 3 á 5 jaar te herhalen. Bij zichtbare vergrijzing kunt u dit eerder doen.
Douglas hout zwart beitsen
Een echte trend op dit moment, is het zwart beitsen van het hout, waarbij de nerf zichtbaar blijft. U kunt de Zweeds rabat delen bij WimWood al in het zwart bestellen, of u kunt het zelf beitsen. Handig, als u meer zwarte accenten wilt aanbrengen. De HK Lazuur die u nodig heeft, is in de kleur ebben. Deze zwarte Douglas lazuur beits is op oplosmiddel houdende basis, wat feitelijk inhoud dat het een terpentine gedragen buitenbeits is. Het materiaal is zeer dun, dunner betekend dat het Douglas hout beter geïmpregneerd wordt. Zoals eerder genoemd is HK Lazuur een impregnering, grondering en buitenbeits in één. Door de donkere kleur, dus het pigment, krijgt vergrijzing geen kans. De houtnerf en houtstructuur blijft na behandeling goed zichtbaar waardoor het een prachtige uitstraling geeft aan het hout met een matte natuurlijke afwerking.
Reeds vergrijst Douglas hout – kleur grijs Douglas hout terughalen
Hout-ontgrijzer verwijdert effectief vervuiling, grijze verkleuringen, roestsporen, algen en mos op houten dekken en terrassen en andere houten ondergronden. Daardoor is het schuren van het oppervlak niet meer noodzakelijk. Hout-ontgrijzer is gelachtige en is biologisch afbreekbaar.
Eerst moet het te Douglas hout vochtig gemaakt te worden, daarna kan Hout-ontgrijzer met de gratis bijgeleverde schrobber gelijkmatig op het totale oppervlak aangebracht worden. Let erop dat er een ruime hoeveelheid Hout-ontgrijzer wordt aangebracht.
De Hout-ontgrijzer circa 15 minuten laten inwerken. Tijdens het wachten het Douglas hout vochtig houden. Het hout in de lengterichting van de nerf met de gratis bijgeleverde schrobber goed schoon schrobben. Na 15 minuten het Douglas hout met een tuinslang afspoelen. Het spoelen eventueel meerdere malen herhalen totdat er geen schuimontwikkeling meer ontstaat. Er mogen geen witte resten van het product op het Douglas hout achterblijven.
Op zeer vergrijsde ondergronden kan het zijn dat de bewerking herhaald moet worden voor een optimaal resultaat.
Voor de volgende stap is het belangrijk dat het Douglas hout circa 1-2 dagen goed droogt. Daarna is het houtoppervlak klaar voor het aanbrengen van 2 lagen HK Lazuur in de kleur Douglas. Een andere kleurtint kan natuurlijk ook. Indien vereist kunnen sterk opgeruwde houten oppervlakken met schuurpapier worden glad gemaakt.
HK Lazuur is verkrijgbaar in 30 kleuren;
Meeste verkochte tinten/Populaire tinten
- Ebben/zwart
- Wit
- Kleurloos
- Douglas
Houttinten
- Pine/Lariks
- Grenen
- Teak
- Hemlock
Grijstinten
- Zilvergrijs
- Grafietgrijs
- Platinagrijs
- Leemgrijs
- Antracietgrijs
- Granietgrijs
- Venstergrijs
- Nevel/Mistgrijs
- Zandgrijs
- Toscanegrijs
- Watergrijs
Bruintinten
- Noten
- Kastanje
- Palissander
- Rustiek eiken
- Licht eiken
Blauwtinten
- Friesen/Duifblauw
Groentinten
- Zoutgroen
- Dennengroen
Roodtinten
- Mahonie
- Canadees rood
- Scandinavisch rood
Doordat er een enorm aanbod is in kleuren. Kan het kiezen van een juiste kleur nog weleens lastig zijn. Veelal wordt er dan gewerkt met een kleurenkaart. Toch is het lastig om dan een goede indruk te krijgen van het uiteindelijke resultaat. Vaak zijn het geprinte kleuren welke toch een heel andere uitstraling geven als de daadwerkelijke lazuur op het hout. Kleurbeleving is niet alleen een kwestie van pigmenten maar ook zeker ondergrond, lichtinval en laagdikte bepaling de uitstraling en het eindresultaat.
De webshop van remmers, bied de mogelijkheid om proefverpakkingen van 100ml aan te schaffen voor €2,50. (prijspeil 2019)
Door thuis een proef op te zetten is een goede inschatting te maken van het uiteindelijke resultaat. Zo hebben we en houden we tevreden klanten.