Met de Timmertips van WimWood bouwt u in een handomdraai zelf uw buitenverblijf of pergola. U vindt hier alle informatie om zelf een prachtig bouwwerk in uw tuin te bouwen. Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd bellen of e-mailen!
Een van de belangrijkste tips is dat u vooral de tijd moet nemen bij het installeren van een overkapping. Wij installeren meerdere overkappingen per week en zetten daarom een 4 staander constructie in 1 dag in elkaar. Dit betekent niet dat u dat ook moet kunnen.
Houdt daarnaast kleine kinderen uit de buurt tijdens het installeren.
U begint met de betonpoeren
Als u begint met het maken van een overkapping, dan is een goede basis belangrijk! Deze maakt u door bijvoorbeeld betonpoeren te plaatsen waar de palen (ook wel staanders genoemd) op komen te staan. De poeren voorkomen dat het douglashout in aanraking komt met de grond, waardoor er geen vocht in kan trekken. Dit zorgt voor een langere levensduur van de palen. Daarnaast zorgt een betonpoer voor een solide fundering.
U start met het uitmeten waar de betonpoeren komen te staan. Op de montage handleidingen van WimWood is de buitenmaat, de binnenmaat en de hart op hart maat van de betonpoeren duidelijk weergegeven.
Vervolgens graaft u voor elke poer een gat, iets dieper dan de poer lang is.
Voordat u de betonpoer in het gat plaatst, kunt u het beste onderin het gat een funderingstegel leggen. Deze betontegels zijn niet inbegrepen in ons ‘Bouwpakket Compleet’ maar los verkrijgbaar. U vind een funderingstegel hier of een funderingsblok hier. Eventueel vooraf een klein beetje zand, zodat de tegel mooi waterpas ligt. Door de tegel wordt de druk op de grond onder de betonpoer wat verdeeld. U tilt vervolgens de betonpoer op de tegel. Ons handvat maakt dit proces een stuk gemakkelijker.
Als u helemaal zeker weet dat uw betonpoeren op de juiste plaats, juiste hoogte én waterpas staan, dan stort u het (snel)beton erbij. U bereikt zo de maximale stevigheid.
Heeft u een nieuwbouw woning waarbij de tuin recent nog afgegraven is? Of bouwt u op veen- of kleigrond? Wij raden dan een funderingstegel sowieso aan. U kunt ook gebruik maken van ons verzwaard fundatie pakket. Dit is per betonpoer een funderingstegel met daaronder een azobe hardhouten paaltje van 65 x 65 135cm om deze extra te funderen. U kunt ook alleen de azobe paaltjes mee bestellen.
Gaat u wanden in de Douglas overkapping maken, dan adviseren wij om tussen de betonpoeren betonbanden te plaatsen als onderconstructie. Ook dit voorkomt dat er vocht in het hout trekt. Als de poeren eenmaal op de goede plaats zijn gezet kun u beginnen met het plaatsen van de staanders.
Bij een WimWood buitenverblijf of WimWood terrasoverkapping worden bij het ‘Bouwpakket Compleet’ standaard betonpoeren 12×12 recht model meegeleverd.
Bij een WimWood buitenverblijf robuust, een WimWood terrasoverkapping robuust, een WimWood pergola of pergola robuust worden er bij het ‘Bouwpakket Compleet’ standaard betonpoeren 15×15 recht model meegeleverd.
Bij een WimWood Buitenverblijf Modern, een WimWood terasoverkapping Modern of een WimWood pergola extra robuust, wordt standaard betonpoeren 20×20 recht model meegeleverd.
Tegen meerprijs zijn de schuin aflopende betonpoeren verkrijgbaar met vellingkanten. Deze betonpoeren zijn uitermate geschikt om gezien te worden en boven het maaiveld uit te komen. U creëert hiermee een luxere uitstraling.
LET OP, als u poeren gebruikt met een andere maatvoering, dient u de hart-op-hart maat van de bouwtekening aan te houden. De binnen- en buitenmaat veranderd namelijk omdat de poeren groter zijn.
LET OP, gaat u ook betonbandjes plaatsen, bijvoorbeeld voor onder uw wandmodules, kiest u dan voor een rechte poer, hier sluiten uw opsluitbandjes netjes op aan.
Betonpoeren moeten minimaal 45cm in de grond staan. Bij onze rechte modellen monteren we deze standaard zo, dat ze 3cm boven het maaiveld uit steken. We houden een centimeter afstand tussen betonpoer en staander. Deze 3 + 1 cm en de lengte van uw staander zijn bepalend voor uw doorloophoogte. Wilt u de betonpoeren 10cm boven het maaiveld laten uitsteken, dan is het belangrijk dat u rekening houdt met de staanderlengte.
De modellen van WimWood gaan uit van deze 3+1 en hebben dan een doorloophoogte van 235cm aan de voorzijde. Als u dit lager of hoger wilt, is het voor een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet’ noodzakelijk dit vooraf door te geven. Wij zagen dan de staanders korter voor u af.
Staanders voor een Douglas overkapping
De palen die u gebruikt bij een Douglas overkapping maken, noemen wij ook wel staanders. Gaat u een Douglas overkapping maken, dan zijn palen met een wat grotere afmeting oftewel kopmaat nodig. Bijvoorbeeld 120×120, 150×150 of 200×200.
Wij WimWood maken we zo onderscheid in ons buitenverlijf, ons robuuste buitenverblijf of een modern buitenverblijf. Meer informatie over onze modellen vind u hier.
Afschot bepalen
Bij WimWood regelen we het afschot standaard via de staanders. We maken de staanders aan de achterzijde korter. We gebruik 1cm per m1 aan afschot. Wilt u de constructie staander/ringbalk waterpas? Wilt u bijvoorbeeld glaswanden aan de zijkant? Dan is het belangrijk hier vooraf over na te denken. U zult het afschot dan via de dakbalken moeten regelen.
Het afschot regelen door de betonpoeren aan de achterzijde, ( of andere zijde ) lager te zetten raden we af. Esthetisch is dit niet fraai.
Bij alle buitenverblijven of terrasoverkapping van WimWood is het afschot standaard naar de achterzijde van de constructie. Door het afschot loopt het regenwater richting de uitloop en blijft het niet op het dak staan. Als u dit anders wilt, is het belangrijk hier vooraf over na te denken.
U kunt dit afschot in de constructie eventueel geheel camoufleren door de boeiplank waterpas te monteren. Het verloop van de palen en dus het afschot is aan de buitenkant niet meer zichtbaar.
Als u het ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket compleet’ heeft aangeschaft, zijn de achterste staanders altijd korter dan de voorste staanders, tenzij we iets anders zijn overeengekomen. Afschot naar de voorzijde of wellicht naar de zijkant is soms ook mogelijk.
Maakt u gebruik van de optionele wandmodules en plaatst u die aan de zijkant? Het geeft het hoogste afwerkinsniveau om de delen dan exact waterpas te laten lopen.
Staanders op de betonpoer plaatsen
Nadat de betonpoeren stevig in het uitgeharde beton staan is het tijd voor het plaatsen van de staanders.
De staanders dienen aan de onderzijde te worden voorgeboord voor een draadeinde m16. U doet dit met een slangenboor 18×230. Eventueel eerste met een kleinere maat voorboren. Deze slangenboren zijn optioneel bij ons verkrijgbaar. U vind eenvoudig het midden door aan de onderzijde van de staander 2 diagonale lijnen te tekenen. Het kruispunt van de lijnen is het midden van de staander. Bij ons ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet’ hebben wij dit al voor u gedaan. Vervolgens monteert u het verzinkte stelplaatje 9×9 of 12×12 aan de onderkant van de staander. Zelf doen wij dit altijd met het draadeinde in het stelplaatje gedraaid, zodat dat stelplaatje goed zit ten opzichte van het voorgeboorde gat. U zet dit stelplaatje bij voorkeur vast met houtdraadbouten. Bij WimWood gebruiken we hiervoor maat 10x110mm.
Als u de staander aan de bovenzijde moet inkepen, dient u dit te doen voor het monteren. Als de staander eenmaal staat is dit niet meer mogelijk.
Bij onze pergola, buitenverblijf, terrasoverkapping, buitenverblijf modern en terrasoverkapping modern dienen hoekstaanders te worden gekeept met een hoekpen. De eventuele tussenstaanders krijgen een brede keep. Bij een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet” hebben wij dit al voor u gedaan. Voor een impressie van een hoekpen ziet u de foto hier links onder.
Nu is het tijd de staander te plaatsen op de betonpoer. Of u de draadeinde in de betonpoer heeft zitten en de staander er opdraait, of dat het draadeinde in de staander zit en deze in de betonpoer draait maakt niet uit. U draait deze door totdat u de gewenste hoogte heeft bereikt. Wij adviseren door te draaien tot de vaste moer van het stelplaatje tegen de betonpoer aankomt. Zo is de tussenruimte om en nabij de 1cm.
Wilt u een nog strakkere afwerking? Dan kunt u het stelplaatje ook andersom monteren op de staander. U dient dan met een speedboor, ook wel vlinderboor genoemd, een verbreding te maken in het voorgeboorde gat voor het draadeinde. U maakt deze ongeveer 12mm diep, zodat de stelmoer daar helemaal in past. Vervolgens monteert u het stelplaatje ‘verkeerd op’ op de staander. Zo kunt u deze nog strakker laten aansluiten op uw betonpoer. Laat u wel zeker 2mm tussenruimte zodat de staander z’n vocht kwijt kan.
Ingekeepte staander Halfhouts verbinding
Ringbalken plaatsen
We gaan nu de staanders met elkaar verbinden. Hiervoor gebruiken we stevige houten balken of palen. We noemen ze: ringbalken, of liggers.
Afhankelijk van voor welk model u gekozen heeft zit hier verschilt in. Als u de staanders al heeft gekeept zoals bij de hierboven genoemd modellen, vallen de ringbalken er in. Mocht u gekozen hebben voor een ‘Houtpakket’ dan dient de de ringbalken wellicht zelf nog op maat te zagen.
Mochten de staanders niet ingekeept zijn, dan dienen de ringbalken te worden ingekeept. Bijvoorbeeld bij onze pergola robuust, of extra robuust. Of bij ons buitenverlijf- of terrasoverkapping robuust. We gebruiken hiervoor halfhout verbindingen, ook wel dubbele liplas genoemd. Zie de foto hier rechts boven.
Houtverbinding maken
Voor we verder gaan maken we een kleine zij-stap naar de houtverbindingen. Vanwege het hogere afwerkingniveau maken we hier bij WimWood namelijk graag gebruik van:
De ingekeepte staander, met hoekpen: De bovenkant van de staander moet gelijk lopen met de bovenkant van de ringbalk. Hiervoor zaagt u in de bovenkant van de staander de diepte in van de ringbalk in, bijvoorbeeld 150mm. De diepte in de staander is de breedte van de ringbalk, bijvoorbeeld 50mm. U doet dit nogmaals onder een hoek van 90graden, zodat beide ringbalken op de staander geplaatst kunnen worden. U houdt dan een staander over die er uitzien als op de foto links boven. U kunt de ringbalk ook op de staander leggen, ( zijwaarts en voor dat deze gemonteerd is ) en aftekenen hoe de ringbalk moet komen.
De ingekeepte staander, brede verbinding: Deze staander fungeert als tussenstaander. De bovenkant van de staander loopt na het inkepen ook gelijk me de bovenkant van de staander. U begint weer aan de bovenkant van de staander. De diepte van de ringbalk, bijvoorbeeld 150mm en de diepte in de staanders is de breedte van de ringbalk, bijvoorbeeld 50mm.
De halfhouts verbinding: Hiervoor worden op iedere hoek van de ringbalk inkepingen gemaakt. De diepte van de inkeping is hetzelfde als de kopmaat van de ringbalk, dus bij een balk van 150×150 is de diepte ook 150(mm). De hoogte van de inkeping is de helft van de kopmaat, bij een balk van 150×150 is de hoogte dus 75mm. Als u dit bij de andere balk gespiegeld maakt, passen de ringbalken op de hoek in elkaar en kunnen ze gemonteerd worden zoals u op bovenstaande foto ziet.
Daar waar muurgemonteerde producten als een terrasoverkapping of een muurgemonteerde pergola worden gebruikt, dienen de ringbalken op de gevelbalk te worden gekeept en visa versa.
Omdat WimWood buitenverblijven gebruik maken van dit soort verbindingen, maakt u een zeer stevige constructie die er bovendien luxe afgewerkt uit ziet.
Schoren plaatsen
Afhankelijk van het gekozen model pergola, buitenverblijf of terrasoverkapping volgen nu de schoren. Onze pergola robuust of extra robuust kunnen zonder schoren. Schoren bieden wel altijd stabiliteit aan de constructie. Afhankelijk van invloeden zoals formaat, wind, neslingharmonica doek of andere windvangers kunt u de schoren achterwege laten. We leveren ze wel altijd mee.
Een buitenverblijf of terrasoverkapping Modern wordt ook zonder schoren geleverd, hier zitten stabiliserende factoren in de dakconstructie en optionele wandmodules.
Bij onze pergola, buitenverblijf, terrasoverkapping, buitenverblijf robuust of de terrasoverkapping robuust monteert u nu de schoren. Bij een ‘Houtpakket’ zaagt u die zelf uit de meegeleverde balken of palen. Bij een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet’ leveren we schoren op maat mee.
U boort de schoren zo’n 10cm uit de uiteinde voor en zet deze daarna vast met bij voorkeur tellerkop schroeven 160mm.
De dakconstructie, dakbalken
Voor een goede dakconstructie van uw tuinoverkapping zijn dakbalken van het juiste formaat nodig. Dit zijn balken die over de diepte van de overkapping op de ringbalken worden geplaatst. Hier brengt u daarna het dakbeschot op aan. Bij ons normale buitenverblijf of buitenverblijf robuust worden deze op de ringbalken geplaatst. We creëren hiermee standaard een overstek van 35cm aan de voorzijde. Deze is optioneel aanpasbaar. Bij een buitenverblijf of terrasoverkapping modern worden deze doormiddel van raveeldragers tussen de ringbalken gemonteerd.
Bij WimWood gebruiken we standaard 50 x 150 dakbalken ( 45 x 145 glad geschaafd ). Bij de ‘robuust’ of de ‘modern’ kunnen we deze optioneel aanpassen naar 70×150. Bij ons normale buitenverblijf kan dit ook, maar dan dikken we ook de ringbalken op.
We bieden dit ‘verzwaard dakbalken pakket’ aan om 2 redenen. Enerzijds is dit een esthetische verfraaiing, het ziet er iets luxer uit. Anderzijds is dit een constructieve aanpassing, waardoor er een zwaardere dakbelasting mogelijk is. Dit kan wenselijk zijn als u bijvoorbeeld een sedum dak wilt toepassen of als u zonnepaneel op uw overkapping wilt plaatsen. Vaak dikken we dan ook het EPDM op wat we bij elk pakket meeleven.
Voor een goede draagconstructie plaatsen we de dakbalken maximaal 60cm uit elkaar. Dat betekent dat bij de overkapping maken de afstand van het hart van de ene dakbalk naar het hart van de volgende dakbalk 60 cm moet zijn. In de montagehandleiding van WimWood staat helder omschreven hoever de dakbalken uit elkaar geplaatst moeten worden bij uw afmeting. In het geval van een verzwaard dakbalken pakket kunnen we ook optioneel dakbalken toevoegen.
Bij WimWood monteren we de dakbalken van 15cm diep met schroeven 200mm. We adviseren ook hier de dakbalken eerst voor te boren. Bij gebruik van tellerkopschroeven kunt u deze ‘verzakt’ aanbrengen met de meegeleverde speedboor. Zo kunnen de dakplanken strak op de dakbalken worden aangebracht.
De dakconstructie, dakplanken
Vervolgens kunnen de Douglas houten veilingdelen of sponningplanken worden geplaatst. U zaagt deze eventueel eerst in de lengte op maat. De meegeleverde veilingdelen of sponningplanken hebben een werkende breedte van 17,5cm. U krijgt wellicht aan de voorzijde of achterzijde een passtuk welke u over de lengte dient te zagen. Bedenkt u vooraf waar u dat eventuele passtuk wilt hebben, aan de voorzijde of aan de achterzijde? Aan de achterzijde zit dit normaliter het minst in het zicht, we adviseren dan ook te beginnen met het dichtplakken van het dak aan de voorzijde. We adviseren 2 schroeven per plank per dakbalk.
Doordat WimWood standaard gebruikt maakt van veilingdelen of sponningplanken creëeren we een luxe uitstraling van de overkapping.
Dakkant regels en dakbedekking aanbrengen
Iedereen wilt natuurlijk een waterdicht dak, hiervoor gebruiken wij EPDM dak rubber. Omdat wij niemand kennen die geen waterdicht dak wilt, halen we geen commerciële truien uit. EPDM en alle benodigdheden zitten standaard in elk van onze pakketten ingrepen.
Het EPDM wordt op het hout gelijmd en hiermee maakt u uw buitenverblijf waterdicht. Op het EPDM dak rubber van WimWood zit 30 jaar garantie, de verwachte levensduur is echter 80 jaar!
Bij ons buitenverblijf en buitenverblijf Robuust starten met het plaatsen van de dakkant regels. Dit zijn glad geschaafde balkjes van 45×65 die we op de randen van het dak monteren. Hierdoor wordt het dak een soort kom en stroomt het regenwater niet zomaar aan alle kanten uw buitenverblijf af, maar netjes richting de afvoer. Bij het buitenverblijf Modern wordt dit gecreëerd middels de inkepingen en de hoogte van de ringbalken.
De afvoer zaagt u in vóór dat u het EPDM rubber aanbrengt. Bij een zij-water afloop zaagt u de kantregels in daar waar u de zij-wateruitloop wilt plaatsen. Bij een onderuitloop, gebruikt u een gatzaag om door het dakbeschot heen te zagen.
Vervolgens begint u met het aanbrengen van het EPDM rubber, dit komt over de kantregel heen op uw Douglas overkapping te liggen.
U rolt de rol EPDM folie uit over het dak. U laat dit 30 minuten rusten. Vervolgens rolt u de helft terug. U rolt, of spuit (kit afhankelijk) nu het dakbeschot in met de lijm en ook het rubber zelf. We noemen dit dubbelzijdig verlijmen. U rolt het nu zachtjes uit en trekt het mooi strak. Hierna doet u hetzelfde met de andere helft. Het belangrijkste is vooral dat u hier de tijd neemt.
Eventuele oneffenheden kunt u met een zachte bezem wegvegen. Als u het niet helemaal glad krijgt is dit niet erg, het epdm trekt zichzelf enigszins echt. Probeer echter een golvend epdm of lichtbundels te voorkomen.
Hierna plaatst u de zij-wateruitloop of onderuitloop. De EPDM randen van de uitloop kit u met de meegeleverde kit vast op het andere EPDM.
In de beschrijving van uw buitenverblijf wordt vermeld of er standaard een zij-uitloop of onder-uitloop wordt meegeleverd. U kunt dit kosteloos aanpassen.
Boeidelen plaatsen
Nadat de EPDM dakbedekking is aangebracht kunt u de randen van het dak van uw WimWood buitenverblijf afwerken met een boeideel, ook wel boeiplank genoemd. U bevestigd deze zo, dat de bovenkant van het boeideel gelijk loopt met de kantregel. Óf dat deze perfect waterpas loopt. Zodat het afschot helemaal niet zichtbaar is. De EPDM werkt u weg achter het boeideel.
Heeft u een zij-wateruitloop. Dan dient u bij de betreffende boeiplank een kleine uitsparing te maken waar de uitloop komt.
BELANGRIJK, bevestigd u eerst de boeiplank aan de zijkanten. De boeiplanken aan de voorzijde en achterzijde dekken namelijk de boeiplank aan de zijkanten af! Nadat u de zijkanten heef bevestigd, tekent u de boeiplanken aan de voor-/achterzijde af. Daarna zaagt u deze pas op maat. We maken helaas regelmatig mee dat onze klanten de boeiplanken tekort afzagen.
Optionele daktrim
Als u de boeidelen op uw Douglas overkapping heeft gemaakt, dan kunt u kiezen voor een optionele daktrim. WimWood levert verschillende soorten daktrim, u vind ze hier. We hebben een recht model in 40x45mm maar ook in 60x64mm. De 60×64 daktrim is er in 3 kleuren, aluminium, antraciet of zwart. We hebben ook een daktrim met kraal. U zet de daktrim vast in de kantregel met de meegeleverde RVS daktrim schroeven en koppelstukjes.
Mocht u gebruik maken van de daktuin dan kunt u het EPDM ook over het boeideel laten lopen.
Voorboren?
We krijgen regelmatig vragen over het al dan niet voorboren in het hout. Bij WimWood maken we voor de hout-op-hout verbindingen gebruik van tellerkopschroeven, ook wel schotelkopschroeven genoemd. Een tellerkop schroef verbind twee houten onderdelen met elkaar. U dient het eerste hout voor te boren en het tweede ( of derde ) niet. U kunt dit met een houtbloor doen, maar een slangenboor is gemakkelijker vanwege de houtdikte. U boort voor met een boortje 1 maat kleiner dan de gebruikte tellerkopschroeven. Een tellerkop 6mm boort u voor met een 5mm boor. Een tellerkop 8 boort u voor met een 6mm boor.
Laatste update 19-01-2021