WimWood – Timmertips

Met de Timmertips van WimWood bouwt u in een handomdraai zelf uw WimWood bouwwerk. U vindt hier alle informatie om zelf een uw constructie in uw tuin te bouwen. Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd bellen of e-mailen!
Een van de belangrijkste tips is dat u vooral de tijd moet nemen bij het installeren van een overkapping. Wij installeren meerdere overkappingen per week en zetten daarom een 4 staander constructie in 1 dag in elkaar. Dit betekent niet dat u dat ook moet kunnen.
Houdt daarnaast kleine kinderen uit de buurt tijdens het installeren. Leest u ook deze gehele timmertips door, om niet voor verassingen te komen te staan.

Belangrijk, voor u start.
Controleert u bij ontvangst of de geleverde items, overeenkomen met de meegeleverd pakbon of vergelijkbaar document. De geleverde WimWood bouwtekening/montage handleiding is generiek en bevatten niet uw persoonlijke gekozen opties.
Belangrijk is ook dat u controleert of er wellicht transportschade is ontstaan. Ondanks dat we uw pakketten zo samenstellen – met de minste kans op transportschade – alsmede van items die iets gemakkelijker beschadigd raken, enkele items extra meesturen. Kan het voor komen dat er onverhoopt toch schade is. Belangrijk is dit binnen 24u te melden, anders kan niet meer worden vast gesteld of de beschadiging tijdens transport is gebeurt of erna.
Daarnaast controleert u of de geleverde palen en balken recht zijn, en qua lengte overeenkomen met de lengte op de pakbon. Het gaat dan om de totale lengte, inclusief eventuele keep of hoekpen. Eenmaal gemonteerde items kunnen niet worden teruggenomen. We adviseren het hout zo snel mogelijk te verwerken, om krom trekken of wokkelen te voorkomen.

Welk gereedschap heeft u nodig?
Voor het graven van de betonpoeren heeft u nodig:
-Spade en/of schep
-Eventueel grondboor
-Emmer water / tuinslang

Voor het zetten van uw WimWood Buitenverblijf, Terrasoverkapping of Pergola:
-Accuboormachine ( voor boren en schroeven )
-Afkortzaag ( of handzaag )
-Lange en korte waterpas
-Rolmaat
-Hamer
-Bij onderuitloop eventuele een gatzaag 80mm.

Daarnaast adviseren we in ieder geval de constructie met twee mensen op te bouwen.

U begint met de betonpoeren.
Als u begint met het maken van een overkapping, dan is een goede basis belangrijk! Deze maakt u door bijvoorbeeld betonpoeren te plaatsen waar de palen (ook wel staanders genoemd) op komen te staan. De poeren voorkomen dat het douglashout in aanraking komt met de grond, waardoor er geen vocht in kan trekken. Dit zorgt voor een langere levensduur van de palen. Daarnaast zorgt een betonpoer voor een solide fundering.
U start met het uitmeten waar de betonpoeren komen te staan. Op de montage handleidingen van WimWood is de buitenmaat, de binnenmaat en de hart op hart maat van de betonpoeren duidelijk weergegeven.
Voor zwaardere constructies, opbouwen in veen- of kleigrond, een recent afgegraven tuin of bij een nieuwbouw project raden we een verzwaard fundatiepakket aan. Dit verzwaard fundatiepakket bestaat uit een dikke funderingstegel en hardhouten azobepaal. Mocht u twijfels hebben over uw bodemgesteldheid, dan dient u vooraf een sonderingsrapport te laten maken.
Vervolgens graaft u voor elke poer een gat, zo diep als nodig.
U strooit wat zand in het gat en plaatst de betonpoer, of eerste de funderingstegel, in het gat. Het zand zorgt ervoor dat u de poer eenvoudig waterpas kunt zetten. Ons handvat maakt het plaatsen van de betonpoer een stuk gemakkelijker.

Hoe hoog moeten de betonpoeren komen?
Betonpoeren moeten vanuit constructief oogpunt voor minimaal 2/3 in de grond staan. Een betonpoer van 60cm, moet zodoende minimal 40cm diep geplaatst worden. Vanuit esthetisch oogpunt is alles tussen 0cm en 1/3 van de betonpoet boven de grond acceptabel.
Onze staanders is dat de betonpoeren 3cm boven het maaiveld uit steken. De minimale afstand afstand tussen betonpoer en staander is de dikte van de stelmoer, deze is 1,2cm. Deze 3 + 1,2cm en de lengte van uw staander zijn bepalend voor uw doorloophoogte. Wilt u de betonpoeren 10cm boven het maaiveld laten uitsteken, dan is het belangrijk dat u rekening houdt met de staanderlengte.
De modellen van WimWood gaan uit van deze 3+1,2 en hebben dan een doorloophoogte van 239,2cm aan de voorzijde. Als u dit lager of hoger wilt, is het voor een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet’ noodzakelijk dit vooraf door te geven. Wij zagen dan de staanders korter ( of langer ) voor u af.
Nadat u alle poeren heeft geplaatst en u helemaal zeker weet dat ze op de juiste plaats, juiste hoogte én waterpas staan, dan stort u het (snel)beton erbij. U bereikt zo de maximale stevigheid.

Als een aanbouwconstructie heeft, zoals een terrasoverkapping of muurgemonteerde pergola, kan het een precies werkje zijn, de betonpoeren op de juiste hoogte te stellen. Dit komt omdat de gevelbalk vermoedelijk aan een muur komt met daarin een raam- of deurkozijn. De plaatsingshoogte, alsmede de lengte van de staander is van belang voor het juiste afschot!
Mochten hier wellicht onduidelijkheid over zijn, of u nu een hout-, bouw- of bouwpakket compleet heeft. We adviseren u graag via info@wimwood.nl of 085-0606353,

Gaat u wanden in de Douglas overkapping maken, dan adviseren wij om tussen de betonpoeren betonbanden te plaatsen als onderconstructie. Ook dit voorkomt dat er vocht in het hout van de wanmodule trekt. Als u de poeren bijvoorbeeld 3cm boven het maaiveld heeft geplaatst, kunt u de betonbandjes ook zo hoog plaatsen, zo heeft u direct aan die zijde een waterkering gecreëerd, er loopt geen water via de grond de overkapping in.
Als de poeren eenmaal op de goede plaats zijn gezet kun u beginnen met het plaatsen van de staanders.

Bij een WimWood buitenverblijf of WimWood terrasoverkapping worden bij het ‘Bouwpakket Compleet’ standaard betonpoeren 12×12 recht model meegeleverd.
Bij een WimWood buitenverblijf robuust, een WimWood terrasoverkapping robuust, een WimWood pergola of pergola robuust worden er bij het ‘Bouwpakket Compleet’ standaard betonpoeren 15×15 recht model meegeleverd.
Bij een WimWood Buitenverblijf Modern, een WimWood terasoverkapping Modern of een WimWood pergola extra robuust, wordt standaard betonpoeren 20×20 recht model meegeleverd.
Tegen een kleine meerprijs zijn betonpoeren met vellingkanten te verkrijgen. Deze betonpoeren zijn uitermate geschikt om gezien te worden en boven het maaiveld uit te komen. U creëert hiermee een luxere uitstraling. U selecteert ze eenvoudig via de productcalculator, of u vind ze hier.
LET OP, als u poeren gebruikt met een andere maatvoering, dient u de hart-op-hart maat van de bouwtekening aan te houden. De binnen- en buitenmaat veranderd namelijk omdat de poeren groter zijn.
LET OP, gaat u ook betonbandjes plaatsen, bijvoorbeeld voor onder uw wandmodules, kiest u dan voor een rechte poer, hier sluiten uw opsluitbandjes netjes op aan.

Staanders voor een Douglas overkapping
De palen die u gebruikt bij een Douglas overkapping maken, noemen we staanders. Gaat u een Douglas overkapping maken, dan zijn palen met een wat grotere afmeting oftewel kopmaat nodig. Bijvoorbeeld 12 x 12, 15 x 15 of 20 x 20.
Wij WimWood maken we zo onderscheid in onze modellijnen WimWood Buitenverblijf / Terrasoverkapping, WimWood Buitenverblijf / Terrasoverkapping Robuust, Wimwood Buitenverblijf / Terrasoverkapping Modern of een WimWood Buitenverblijf / Terrasoverkapping Classic. Meer informatie over onze modellen vind u hier.

Afschot bepalen
Bij WimWood regelen we het afschot standaard via de staanders. We maken de staanders aan de achterzijde korter. We gebruik 1cm per m1 aan afschot. Hoewel dit wellicht veel lijkt, bij bijvoorbeeld een 400cm diepe overkapping, is dit in de praktijk nauwelijks zichtbaar. Wilt u de constructie staander/ringbalk waterpas? U zult het afschot dan zelf via de dakbalken moeten regelen, door deze een klein beetje in te kepen aan de achterzijde.
Het afschot regelen door de betonpoeren aan de achterzijde, ( of andere zijde ) lager te zetten raden we af. Esthetisch is dit niet fraai.
Bij alle buitenverblijven of terrasoverkapping van WimWood is het afschot standaard naar de achterzijde van de constructie. Door het afschot loopt het regenwater richting de uitloop en blijft het niet op het dak staan. Als u dit anders wilt, is het belangrijk hier vooraf over na te denken.
Ook bij een aanbouwconstructie kan het afschot naar de gevel toe, van de gevel af of soms naar de zijkant zijn.
Als u het ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket compleet’ heeft aangeschaft, zijn de achterste staanders altijd korter dan de voorste staanders, tenzij we iets anders zijn overeengekomen. Afschot naar de voorzijde of wellicht naar de zijkant is soms ook mogelijk.
Maakt u gebruik van de optionele wandmodules en plaatst u die aan de zijkant? Het geeft het hoogste afwerkingsniveau om de gekozen afwerk planken dan horizontaal te laten lopen, waarbij de bovenste pasplank, iets schuin is afgezaagd.

Staanders op de betonpoer plaatsen
Nadat de betonpoeren stevig in het uitgeharde beton staan is het tijd voor het plaatsen van de staanders.
Uit de betonpoer steekt een zogenaamd draadeinde, op dat draadeinde wordt het stelplaatje gedraaid. Standaard leveren wij steltlaatjes met een vaste stelmoer. Stel plaatjes met een losse stelmoer leveren is ook mogelijk als u dit bij ons aangeeft. Het voordeel van een stelplaatje met losse moer, is dat u de staander later op het draaideinde kunt schuiven, in plaats van draaien. Hierdoor kunt u strakker langs bestaande wand, muur of schutting monteren. Ook kan de overkapping eventueel later omhoog gedraaid worden, mocht uw betonpoer iets gezakt zijn.
De staanders dienen aan de onderzijde te worden voorgeboord voor het uitstekende draadeinde m16. U doet dit met een vlinderboor 18mm, die vind u hier. Eventueel eerste met een kleinere maat voorboren. Deze slangenboren zijn optioneel bij ons verkrijgbaar. U vind eenvoudig het middenvan de stander door aan de onderzijde van de staander 2 diagonale lijnen van hoek tot hoek te tekenen. Het kruispunt van de lijnen is het midden van de staander. Bij ons ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet’ hebben wij dit al voor u gedaan.
Vervolgens monteert u het verzinkte stelplaatje 9×9 of 12×12 aan de onderkant van de staander. Zelf doen wij dit altijd met het draadeinde in het stelplaatje gedraaid, zodat dat stelplaatje goed zit ten opzichte van het voorgeboorde gat. U zet dit stelplaatje bij voorkeur vast met houtdraadbouten. Bij WimWood gebruiken we hiervoor maat 10x110mm, welke zijn inbegrepen als u via ons uw betonpoeren aanschaft.
In principe monteert u het stelplaatje met de platte kant tegen de onderkant van de staander, de stelmoer van 1,2cm steekt dan uit. Wilt u extra strak monteren, dan kunt u met een vlinderboor/speedboor het gat waar het draaindeinde inkomt voor 1cm diepte wat breder uitboren, u kunt het stelplaatje dan andersom monteren. De minimale afstand tussen paal en poer is dan 5-6mm, de dikte van het stelplaatje.

Als u de staander aan de bovenzijde moet inkepen, dient u dit te doen voor het monteren. Als de staander eenmaal staat is dit niet mogelijk.

Soorten kepen bij onze staanders.
Bij onze WimWood Pergola, Buitenverblijf en Terrasoverkapping, alsmede ons WimWood Buitenverblijf en Terrasoverkapping Modern kepen we de staanders. De hoekstaanders te worden gekeept met een hoekpen, eventuele tussenstaanders krijgen een brede keep. Bij een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet” hebben wij dit al voor u gedaan. Voor een impressie van een hoekpen ziet u de foto hier links onder.
Bij onze andere modellen zijn niet de staanders gekeept, maar de ringbalken. Bijvoorbeeld halfhout, zoals de foto hier rechtsonder. In dit geval dient u alleen te zorgen dat de staander de juiste lengte heeft. Bij een Bouwpakket / Bouwpakket Compleet, hebben wij dit voor u gedaan.
Nu is het tijd de staander te plaatsen op de betonpoer. Of u de draadeinde in de betonpoer heeft zitten en de staander er opdraait, of dat het draadeinde in de staander zit en deze in de betonpoer draait maakt niet uit. U draait deze door totdat u de gewenste hoogte heeft bereikt. Wij adviseren door te draaien tot de vaste moer van het stelplaatje tegen de betonpoer aankomt. Zo is de tussenruimte om en nabij de 1cm.

Als de staanders eenmaal op de betonpoer gedraaid zijn, staan ze erg wankel, het is handig deze tijdelijk te stutten. Bijvoorbeeld door schoorlatten of de wellicht meeleverde dakkantregels onder een hoek van 90 graden aan de staander te bevestigen.
Als u de staanders waterpas wilt plaatsen, kunt u gebruik maken van een handig hoek-waterpas. U vind deze bijvoorbeeld hier. Een voorbeeld van het gebruik een hoekwaterpas vind u hier rechtsonder.Ringbalken/liggers op de staanders plaatsen, 1.
We gaan nu de staanders met elkaar verbinden. Hiervoor gebruiken we stevige houten balken of palen die horizontaal komen te liggen. We noemen ze: ringbalken, of liggers.
Afhankelijk van voor welk model u gekozen heeft zit hier verschil in. Als u de staanders al heeft gekeept zoals bij de hierboven genoemd modellen, vallen de ringbalken in de inkepingen in de staanders.
Bij ons model WimWood Buitenverblijf en Terrasoverkapping Robuust, alsmede onze WimWood Pergola Robuust en Extra Robuust, zitten de inkepingen juist in de liggers. We maken daar gebruik van een zogenaamde liplas verbinding, ook wel halfhoutsverbinding genoemd. U ziet deze verbinding op de foto rechts boven ( rij 1 ), naast de staander met hoekpen.

Soorten kepen bij onze liggers.
Bij ons Bouwpakket en het Bouwpakker Compleet maken wij voor u de halfhoutverbindingen. Als u kiest voor het houtpakket, doet u dat zelf. De diepte van de inkeping is hetzelfde als de kopmaat van de ringbalk, dus bij een balk van 15 x 15 is de diepte ook 15cm. De hoogte van de inkeping is de helft van de kopmaat, bij een balk van 150×150 is de hoogte dus 7,5cm. In principe doet u dit aan beide uiteinde van de paal. Als u meerdere liggers heeft, kan het zijn dat u een gespiegelde liplas moet zagen. U ziet dit op uw bouwtekening/montage handleiding, alsmede op de foto hieronder.
Daar waar muur gemonteerde producten als een Terrasoverkapping of een muur gemonteerde Pergola worden geplaatst, dienen de ringbalken op de diepte van de gevelbalk te worden gekeept.
Omdat WimWood buitenverblijven gebruik maken van dit soort verbindingen, maakt u een zeer stevige constructie die er bovendien luxe afgewerkt uit ziet.

Zelf de liplas zagen voor een halfhout verbinding bij het WimWood Houtpakket.

Ringbalken/liggers op de staanders plaatsen, 2.
Na bovenstaande uitleg over kepen en dergelijke, gaan we de ringbalken/liggers echt plaatsen. Per model verschil de plaatsing en de bevestiging.
We adviseren ten alle tijden voor te boren, om scheuren en splijten in het hout te voorkomen. Boor voor met een kleinere maat boor dan de de dikte van de schroef.

Bij ons WimWood Buitenverblijf, Terrasoverkapping en Pergola, plaatst u de liggers in de inkepingen in de staander. De bovenkant van de liggers zijn nu gelijk met de bovenkant van de hoekpen van de staander. De diepte liggers vallen in principe tussen de breedte liggers. Per hoekstaander gebruikt u 5x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, welke u verticaal inschroeft. Bij eventuele tussenstaanders gebruikt u 4x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, ook verticaal inschroeven.

Bij een WimWood Buitenverblijf of Terrasoverkapping Modern, plaatst u de liggers ook in de inkepingen in de staander. De bovenkant van de liggers steken nu 5cm uit boven de bovenkant van de hoekpen van de staander. De diepte liggers vallen in principe tussen de breedte liggers. Per hoekstaander gebruikt u 5x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, welke u verticaal inschroeft. Bij eventuele tussenstaanders gebruikt u 4x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, ook verticaal inschroeven.

Bij een WimWood Buitenverblijf of Terrasoverkapping Robuust, alsmede bij een WimWood Pergola ( Extra ) Robuust, plaatst u eerst beide diepteliggers, of breedteliggers. U legt deze op de beide staanders en schroeft deze in het midden van de liplas horizontaal vast met 1x tellerkopschroef volgens de bouwtekening per staander.
Vervolgens plaatst u de andere twee liggers op de al gemonteerde liggers. U zet deze vast met 3x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, horizontaal vast schroeven, door beide liggers heen in de staander.

Bij een aanbouwconstructie, is er een gevelbalk.
Bij een Terrasoverkapping van welk model dan ook, alsmede een muur gemonteerde pergola, is er een gevelbalk. Vooraf dient rekening te houden geworden met de plaatingshoogte van de gevelbalk. Vermoedelijk zitten er aan muur of wand beperkende factoren zoals raam- of deurkozijn. Deze zijn van invloed op de plaatsingshoogte en daarmee lengte van de staanders en plaatsingshoogte van de betonpoeren.
Het monteren van de gevelbalk aan de gevel doet u met zogenaamde kozijnankers of slagpluggen als het een stenen muur betreft en met tellerkopschroeven of andere houtverbinding bij een houten schuurwand oid.
U boort de gevelbalk eerst voor, de kozijnankers ( of andere schrijfwaren ) komen om de 50cm. Vervolgens houdt u de balk, daar waar deze moet komen op de gevel en slaat u met een priem, door de voorgeboorde gaten, een klein krasje in de gevel, zo weet u waar u in de gevel moet boren.
U boort vervolgens met een betonboor in de gevel. Het voorboren in zowel gevelbalk, als gevel, doet u met een boor net zo dik als het kozijnanker/slagplug. De diepte van het voorboren is de lengte van de slagplug, minus de dikte van de gevelbalk plus 1 centimeter.
Vervolgens plaatst u de kozijnanker/slagpluggen in de gevelbalk, houdt de gevelbalk op zijn plaats tegen de gevel en slaat met een hamer de kozijnanker/slagpluggen in de gevel. Zo zit de gevelbalk goed vast.

Het plaatsen van de schoren.
Afhankelijk van het gekozen model Buitenverblijf, Terrasoverkapping of Pergola, volgen nu de schoren. Schoren zorgen stabiliteit in de constructie. Als u voor een Bouwpakket of Bouwpakket Compleet heeft gekozen, hebben wij voor u de schoren gezaagd. Bij een Houtpakket zaagt u ze zelf uit de geleverde paal of balk.
We adviseren ten alle tijden voor te boren, om scheuren en splijten in het hout te voorkomen. Boor voor met een kleinere maat boor dan de de dikte van de schroef.
U zet monteert de schoren met de meegeleverde tellerkopschroeven. 2 schroeven bij een 5 x 10 en een 7 x 15 schoor en 4 schroeven bij een 12 x 12 of 15 x 15 schoor. U schroeft ze 10cm vanaf de uiteinde van de schoor in de staander en ligger.
Voor een extra hoge afwerking, kunt u na het voorboren, nogmaals voorboren met een speedboor/vlinderboor. Zo zakt de tellerkopschroef weg in de schoor en is deze minder goed zichtbaar. Desgewenst kan de schroef nog verborgen worden, door een opvulling met houtvuller en vervolgens beitsen.

Onze modellijn Modern wordt zonder schoren geleverd, hier zitten de stabiliserende factoren in een andere dakconstructie.

Andere zaken die stabiliteit aan de constructie toevoegen zijn bijvoorbeeld een aanbouwconstructie of bijvoorbeeld wandmodules.

Optionele tussenliggers bij een Pergola
Bij onze verschillende modellen pergola’s kunt u kiezen voor de optionele tussenliggers. U bevestigd deze met de meegeleverde tellerkopschroeven en schroeft ze door de liggers heen. Net als hierboven bij de schoren beschreven, kunt u de tellerkoppen verzakken met een speedboor/vlinderboor en desgewenst opvullen met houtvuller en dan beitsen.

Monteren dakbalken.
Nadat de schoren de staanders en liggers verbonden hebben en zorgen voor een stabiele constructie. Volgen bij een Buitenverblijf en Terrasoverkapping nu de dakbalken. De dakbalken worden in de diepte geplaatst, van ringbalk/ligger naar ringbalk/ligger. Bij ons model WimWood en WimWood Robuust liggen de dakbalken op de ringbalken/liggers. Ze steken standaard 35cm uit aan de voorzijde. Bij ons model WimWood Classic steken de dakbalken ook aan de achterzijde 35cm uit. Bij ons model WimWood Modern worden de dakbalken juist tussen de ringbalken/liggers geplaatst en is er geen overstek.
Bij het model WimWood, WimWood Robuust en WimWood Classis is de overstek aanpasbaar.

Voor een goede en stevige dakconstructie van uw constructie zijn dakbalken van het juiste formaat nodig. Bij WimWood gebruiken we voor ons model WimWood, WimWood Robuust en WimWood Modern dakbalken met kopmaat 5 x 15. ( 4 x 14 glad geschaafd ) Optioneel is hier een dikkere dakbalk van 7 x 15. ( 6,5 x 14 glad geschaafd ) Bij de WimWood Classic is de 7 x 15 dakbalk standaard.
Naast de juiste kopmaat is de hart-op-hart afstand tussen de dakbalken van belang om voldoende draagkracht in de constructie te krijgen. De maximaal hart-op-hart maat is 60cm. Op uw bouwtekening/montage handleiding ziet u de hart-op-hart maat van uw model. Bij een maatwerk model, moet u de hart-op-hart maat zelf aanpassen, mocht u hier niet uit komen, helpen we u graag hiermee verder.

Als u een extra dakbelasting wilt toepassen, zoals een sedumdak, zonnepanelen of anderszins, dienen we de constructie aan te passen. De aanpassingen liggen in het verdikken, wellicht ophogen van de dakbalken, alsmede het verkleinen van de hart-op-hart maat. Neemt u vooraf contact op met ons.

Bij model WimWood, WimWood Robuust en WimWood Classic komen de dakbalken op de ringbalken/liggers. We schroeven deze verticaal vast met de geleverde tellerkopschroeven.
We adviseren ten alle tijden voor te boren, om scheuren en splijten in het hout te voorkomen. Boor voor met een kleinere maat boor dan de de dikte van de schroef. Bij gebruik van tellerkopschroeven kunt u deze ‘verzakt’ aanbrengen met een speedboor/vlinderboor. Zo kunnen hierna de dakplanken strak op de dakbalken worden aangebracht.

Bij Model WimWood Modern worden de dakbalken tussen de ringbalken/liggers aangebracht. Deze worden bevestigd met raveeldragers, dit zijn gecertificeerde balkdragers. De dakbalken lopen aan de onderkant gelijk met de ringbalken/liggers. De bovenkant van de dakbalken lopen op deze manier gelijk met de bovenkant van de kepen van de staanders.
De twee buitenste dakbalken, worden niet met raveeldragers bevestigd, maar met 3 of 4 tellerkopschroeven aan de diepte ringbalk/ligger bevestigd. U ziet dit staan op de bouwtekening/montagehandleiding.

Monteren dakplanken
Bij WimWood kiezen we voor een hoogwaardige afwerking van het dak/plafond. We leveren hiervoor sponningsplanken of vellingdelen. De sponningsplanken hebben aan de ene zijde een fijnbezaagd afwerking en aan de andere zijde een glad geschaafde kant. U kiest de kant die bij uw afwerking past. Voor het bevestigen van het EPDM later aan de bovenzijde maakt deze keuze niet uit.
Aangezien dakplanken geen constructie hout zijn, maar afwerkingshout, zaagt u de dakplanken eventueel eerst in de lengte op maat. Legt u het voor de zekerheid eerste even uit op de dakbalken. Mochten er planken in de breedte achter elkaar komen, dan sluiten ze aan boven een dakbalk, zo is dit later nooit meer zichtbaar vanuit binnen in de overkapping.
De meegeleverde veilingdelen of sponningplanken hebben een werkende breedte van 17,5cm, dit is kleiner dan de totale breedte van de plank. De planken schuiven namelijk in of over elkaar. Drukt u de planken met gepaste kracht in elkaar. Vanuit binnen is een strakke aansluitende afwerking het mooist, maar de planken moeten iets kunnen werken.
Omdat een overkapping nooit exact 18x 20x of 23x een aantal planken diep is, krijgt u een dakplanken die in de lengte op maat gemaakt moet worden, de pasplank. Bedenkt u vooraf waar u dat eventuele passtuk wilt hebben, aan de voorzijde of aan de achterzijde. Aan de achterzijde zit deze plank normaliter het minst in het zicht, we adviseren dan ook te beginnen met planken aan de voorzijde van het dak. U zet de planken vast 2 schroeven per plank per dakbalk.

Het dakkommetje
Bij onze modellijn Modern is na het aanbrengen van de dakplanken een kommetje ontstaan op het dak. Het regenwater blijft in dat kommetje staan en verlaat het dak, daar waar u de afvoer aanbrengt.
Bij onze modellijnen WimWood, WimWood Robuust en WimWood Classic gaan we dat kommetje nu eerste maken, met de meegeleverde dakkantregels. Dit zijn glad geschaafde balkjes en brengen we aan op de randen van het dak. Hierdoor wordt het dak een soort kom en stroomt het regenwater niet zomaar aan alle kanten uw buitenverblijf af, maar netjes volgens afschot richting de nog aan te brengen afvoer. Deze dakkant regels worden niet op maat geleverd en hoeven niet uit 1 geheel te bestaan.

De afvoer aanbrengen
De afvoeren worden geplaatst ná het aanbrengen van het EPDM. Maar u moet er vooraf al rekening mee houden.

Bij onze modellijn WimWood en WimWood Robuust is een zijuitloop de standaard uitloop, bij de Modern en de Classic zijn de onderuitlopen de standaard.
Bij een zijuitloop verlaat het regenwater de overkapping buiten het dakoppervlak aan de zijkant. Bij een onderuitloop verlaat het regenwater de overkapping binnen het dakoppervlak. Een zijuitloop is altijd een rechthoekig pijpje, een onderuitloop is rond. Beide zijn voorzien van een EPDM-flap.
Bij de WimWood en WimWood Robuust met hun zijuitloop, brengt u daar waar de uitloop komt, geen dakkantregel aan. Bij de WimWood Modern is een zijuitloop optioneel, als u hiervoor kiest, zult u met een handzaag, cirkelzaag of op een ander manier, een uitsparing moeten maken in de ringbalk/ligger. Omdat de opstaande rand bij de Modern maar 3cm is en de zijuitloop 6cm hoog, zal de zijuitloop in dat geval 3cm erboven uitsteken. Om deze reden is een onderuitloop de standaard bij een Modern.
Wel is het zo, dat het afschot van overkapping normaliter naar achteren is, waarbij de uitloop dus vermoedelijk uit het zicht komt.

Bij de modellijnen Modern en Classic is een onderuitloop de standaard. U boort met een gatzaag 80mm of 83mm een gat in de zojuist aangebrachte dakplanken.
Bij de Modern betekent dit dat de uitloop zich binnen de overkapping bevindt. U kunt of hier een optionele hemelwater op aansluiten, of deze met een S-bocht buiten de overkapping brengen. Als u niet wilt dat het hemelwater überhaupt binnen de overkapping wordt afgevoerd, is de optionele zijuitloop de juiste keuze. De overweging hiervoor staat in bovenstaande alinea.
Bij de Classic valt de onderuitloop in de overstek aan de achterzijde, zo dicht mogelijk tegen de ringbalk/ligger aan.

Vanaf dakmaat 700×400 en vanaf 800cm brede overkappingen en breder, worden er 2 uitlopen per bouwwerk geleverd.

Bij de modellijnen WimWood, WimWood Robuust en WimWood Modern zijn zinken hemelwater afvoeren optioneel. Bij de WimWood Classic zijn deze standaard opgenomen in het pakket.

EPDM aanbrengen
Omdat iedereen een waterdicht dak wil, is een EPDM pakket altijd inbegrepen bij al onze overkappingen.
Het EPDM wordt op de dakplanken gelijmd en hiermee maakt u uw Buitenverblijf of Terrasoverkapping waterdicht. Op het EPDM dak rubber van WimWood zit 30 jaar garantie, de verwachte levensduur is echter 80 jaar!

Als u bent aangekomen bij het aanbrengen van het EPDM, zorgt u dat de bovenkant van het dak helemaal vrij is van zaagsel, stof of andere viezigheid die de aanhechting van het EPDM kan belemmeren. U legt het EPDM vervolgens uit over het gehele dakoppervlakte en laat het vervolgens minimaal een uur rusten. Zo trekken de vouwen uit het EPDM.
Na de rusttijd is het tijd het EPDM te gaan verlijmen. U slaat het EPDM vervolgens voor de helft terug over de kortste zijde. U spuit of kwast de EPDM lijm nu op het dakbeschot tot 5-10 cm vanaf de randen, alsmede het EPDM zelf. – we noemen dit dubbelzijdig verlijmen – Wacht tot de lijm vingerdroog is. Schuif nu langzaam en gelijkmatig het EPDM terug, zorg ervoor dat er geen spanning in het rubber ontstaat en druk aan met een zachte borstel.
Hierna doet u hetzelfde met de andere helft.

Eventuele oneffenheden kunt u met een zachte bezem wegvegen. Als u het niet helemaal glad krijgt is dit niet erg, het epdm trekt zichzelf enigszins echt. Probeer echter een golvend epdm of lichtbundels te voorkomen.
Hierna plaatst u de zij-wateruitloop of onderuitloop. De EPDM randen van de uitloop kit u met de meegeleverde kit vast op het andere EPDM.

Boeidelen plaatsen
Nadat de EPDM dakbedekking is aangebracht kunt u de randen van het dak van uw WimWood buitenverblijf afwerken met een boeideel, ook wel boeiplank genoemd. U bevestigd deze zo, dat de bovenkant van het boeideel gelijk loopt met de kantregel. Óf dat deze perfect waterpas loopt. Zodat het afschot helemaal niet zichtbaar is. De EPDM werkt u weg achter het boeideel.
Heeft u een zij-wateruitloop. Dan dient u bij de betreffende boeiplank een kleine uitsparing te maken waar de uitloop komt.
BELANGRIJK, bevestigd u eerst de boeiplank aan de zijkanten. De boeiplanken aan de voorzijde en achterzijde dekken namelijk de boeiplank aan de zijkanten af! Nadat u de zijkanten heef bevestigd, tekent u de boeiplanken aan de voor-/achterzijde af. Daarna zaagt u deze pas op maat. We maken helaas regelmatig mee dat onze klanten de boeiplanken tekort afzagen.

Optionele daktrim
Als u de boeidelen op uw Douglas overkapping heeft gemaakt, dan kunt u kiezen voor een optionele daktrim. WimWood levert verschillende soorten daktrim, u vind ze hier. We hebben een recht model in 40x45mm maar ook in 60x64mm. De 60×64 daktrim is er in 3 kleuren, aluminium, antraciet of zwart. We hebben ook een daktrim met kraal. U zet de daktrim vast in de kantregel met de meegeleverde RVS daktrim schroeven en koppelstukjes.
Mocht u gebruik maken van de daktuin dan kunt u het EPDM ook over het boeideel laten lopen.

Daktrim tegen zij uitloop aan bij Modern

Optionele wandmodule(s)

Optionele glazen schuifwanden.

De bergingsmodule

Opgeklampte deur.

Voorboren?
We krijgen regelmatig vragen over het al dan niet voorboren in het hout. Bij WimWood maken we voor de hout-op-hout verbindingen gebruik van tellerkopschroeven, ook wel schotelkopschroeven genoemd. Een tellerkop schroef verbind twee houten onderdelen met elkaar. U dient het eerste hout voor te boren en het tweede ( of derde ) niet. U kunt dit met een houtbloor doen, maar een slangenboor is gemakkelijker vanwege de houtdikte. U boort voor met een boortje 1 maat kleiner dan de gebruikte tellerkopschroeven. Een tellerkop 6mm boort u voor met een 5mm boor. Een tellerkop 8 boort u voor met een 6mm boor.