WimWood – Timmertips

Met de Timmertips van WimWood bouwt u in een handomdraai zelf uw buitenverblijf of pergola. U vindt hier alle informatie om zelf een prachtige Douglas overkapping te bouwen. Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd bellen of e-mailen.

U begint met de betonpoeren
Als u begint met het maken van een overkapping, dan is een goede basis belangrijk. Deze maakt u door betonpoeren te plaatsen waar de palen (ook wel staanders genoemd) op komen te staan. De poeren voorkomen dat het hout in aanraking komt met de grond, waardoor er geen vocht in kan trekken. Dit zorgt voor een langere levensduur van de palen.
U start met het uitmeten waar de betonpoeren komen te staan. Vervolgens graaft u voor elke poer een gat, iets dieper dan de poer lang is.
Voordat u de betonpoer in het gat plaatst, kunt u het beste onderin het gat een betontegel leggen. Eventueel vooraf een klein beetje zand, zodat de tegel mooi waterpas ligt. Door de tegel wordt de druk op de grond onder de betonpoer wat verdeeld. 
Als u helemaal zeker weet dat uw poeren op de juiste plaats, juiste hoogte én waterpas staan, dan stort u het (snel)beton erbij. U bereikt zo de maximale stevigheid.
Heeft u een nieuwbouw woning waarbij de tuin nog afgegraven is? Of erg losse grond? Wij plaatsen dan vaak een azobe hardhouten paatje van 6×6 100cm onder de betonpoer/stoeptegel om deze extra te funderen. Neemt u alstublieft contact met ons op als u deze paaltjes mee wilt bestellen.
Gaat u wanden in de Douglas overkapping maken, dan adviseren wij om tussen de betonpoeren betonbanden te plaatsen als onderconstructie. Ook dit voorkomt dat er vocht in het hout trekt. Als de poeren eenmaal op de goede plaats zijn gezet kun u beginnen met het plaatsen van de staanders.

Palen voor een Douglas overkapping
De palen die u gebruikt bij een Douglas overkapping maken, noemen wij ook wel staanders. Gaat u een Douglas overkapping maken, dan zijn palen met een wat grotere afmeting oftewel kopmaat nodig. Bijvoorbeeld 120×120, 150×150 of 200×200.
Bij een tuinoverkapping tot een breedte van 4 meter zijn palen met een kopmaat van 120×120 of 150×150 het mooiste. Gaat u een overkapping bouwen die breder is dan 4 meter, dan zijn palen met een kopmaat van 150×150 of 200×200 geschikt om de constructie van uw overkapping te maken.
Wij WimWood maken we zo onderscheid in een Standaard, een Robuust of zelfs Extra Robuuste uitvoeringen.

Staanders op de betonpoer plaatsen
Heeft u een ‘Standaard’ uitvoering van een WimWood buitenverblijf? Dan keept u uw staanders eerst in. Zie volgende alinea.
Voor het bevestigen van de paal op de betonpoer, moet u onderin de paal in het midden eerst een gat boren voor het draadeind van de betonpoer. U bepaalt gemakkelijk het midden door 2 diagonale lijnen van hoek naar hoek te tekenen.
De doorsnede van dit gat is afhankelijk van de doorsnede van het draadeind op de betonpoer: is dit 24 mm dan moet het gat 26 mm zijn, als de doorsnede van het draadeind 16 mm is, dan moet het gat 18 mm worden.
Bij de betonpoer zit een metalen plaat met vier schroefgaten en een moer. U schroeft de plaat onderaan de paal en dan draait u de moer op de gewenste hoogte op het draadeind. 
Tenslotte schuift u de kolom over het draadeind richting de poer. Door de metalen plaat onderaan de kolom, kan deze niet doorzakken. Belangrijk is om de paal 5 tot 10mm boven de poer te plaatsen, zodat er geen contact is met de grond en er geen vocht in het hout kan trekken. Neemt u een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket compleet’? Dan hebben wij de staanders al voorgeboord voor u.

Ringbalken plaatsen
We gaan nu de staanders met elkaar verbinden. Hiervoor gebruiken we stevige houten balken of palen. We noemen ze: ringbalken. 
Deze kunt u met verschillende houtverbindingen aan elkaar en de palen bevestigen. Dit is afhankelijk of u een ‘Standaard’ of een ‘Robuuste’ uitvoering bouwt van uw WimWood buitenverblijf. 
Bij de ‘Standaard’ maken we gebruik van ingekeepte staanders met 50×150 ringbalken. (45×145 glad geschaafd)
Bij ‘Robuust’ maken we gebruik van ingekeepte 150×150 balken (145×145 glad geschaafd) als ringbalken middels een halfhout verbinding.
Nadat de ringbalken zijn gemonteerd, monteert u per staander 2 schoren. Bij ‘Bouwpakket’ en ‘Bouwpakket Compleet’ worden deze op maat gezaagd meegeleverd.
LET OP, als u zijmodules gaat plaatsen. 

Houtverbinding maken
Zoals gezegd maken we bij WimWood gebruik van verschillende houtverbindingen.
De ingekeepte staander: Hiervoor zaagt u in de bovenkant van de staander de diepte van de ringbalk in, 150mm. De diepte in de staander is de breedte van de ringbalk, 50mm. U doet dit nogmaals onder een hoek van 90graden, zodat beide ringbalken op de staander geplaatst kunnen worden. U houdt dan een staander over die er uitzien als op de foto.
De halfhouts verbinding: Hiervoor worden op iedere hoek van de ringbalk inkepingen gemaakt. De diepte van de inkeping is hetzelfde als de kopmaat van de ringbalk, dus bij een balk van 150×150 is de diepte ook 150(mm). De hoogte van de inkeping is de helft van de kopmaat, bij een balk van 150×150 is de hoogte dus 75mm. Als u dit bij de andere balk gespiegeld maakt, passen de ringbalken op de hoek in elkaar en kunnen ze gemonteerd worden zoals u op onderstaande tekening ziet.
Omdat WimWood buitenverblijven gebruik maken van dit soort verbindingen, maakt u een zeer stevige constructie. 
De halfhoutverbindingen kunnen van bovenaf door de balken in de paal geschroefd worden. Zorg er wel voor dat minimaal 5 centimeter van de schroef in de paal komt.

Schoren plaatsen
Direct nadat u de ringbalken bevestigd heeft op de staanders, plaatst u de schoren. De schoren zorgen voor de constructie stevigheid.
U zaagt deze bij een ‘Houtpakket’ zelf op maat uit de meegeleverde balken. Of plaatst de meegeleverde schoren uit één van onze bouwpakketten.

Afschot bepalen
Bij alle buitenverblijven van WimWood is het afschot standaard naar de achterzijde van de constructie. Door het afschot loopt het regenwater richting de uitloop en blijft het niet op het dak staan. Als u dit anders wilt, is het belangrijk hier vooraf over na te denken.
Het afschot van uw Douglas overkapping maken, kunt u doen door de betonpoeren zo te verstellen dat het dak naar de juiste kant iets afloopt. Dit afschot is echter aan de buitenkant van de overkapping wel te zien, omdat u steeds per paal de poer iets lager verstelt en dit is niet heel fraai.
Een mooiere oplossing is om uw afschot te maken met de staanders. U kiest dan een zijde die de hoogste moet zijn. Daarna maakt u richting het afvoerpunt de palen steeds iets korter. Wij adviseren een afschot van ongeveer 1cm per meter. Het dak van uw Douglas overkapping loopt dan schuin, maar dit is vrijwel niet zichtbaar.
U kunt dit eventueel geheel camoufleren door de boeiplank (boeideel)waterpas te monteren. Het verloop van de palen en dus het afschot is aan de buitenkant niet meer zichtbaar.
Als u het ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket compleet’ koopt, zijn de achterste staanders altijd korter dan de voorste staanders.
Vaak worden bij onze overkappingen wanden mee verkocht van bijvoorbeeld Zweeds rabat (potdeksel planken). Het kan dan nog fraaier zijn om de staanders even lang en de ringbalken waterpas te hebben. Het afschot vind dan plaats door het inkepen van de dakbalken.
Bij het plaatsen van een steel-look-window of glazen schuifwand in een zijkant, is dit zelfs noodzakelijk.
U ziet, er zijn keuzes te maken. Neemt u alstublieft contact met ons op voor een deskundig advies.

De dakconstructie -plat dak-
Voor een goede dakconstructie van uw tuinoverkapping zijn dakbalken of gordingen nodig. 
(De dakbalken bij een plat dak en noemen we gordingen bij een schuin dak)
Dit zijn balken die over de diepte van de overkapping op de ringbalken worden geplaatst. Hier brengt u daarna de veilingdelen voor het dak op aan.

De dakbalken van ‘Standaard’ en ‘Robuust’ hebben een afmeting van 50×150 (45×145 glad geschaafd)

Optioneel bieden we ook dakbalken van 70×150 (6,5×14,5 glad geschaafd) aan. Dit kan bij een grotere Robuuste overkapping een mooier geheel geven. Ook krijgen wij regelmatig verzoeken voor het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen op een buitenverblijf. Een dikkere balk heeft hogere draagkracht. Als u een zwaardere dakbelasting dan een eventuele sneeuwlaag wilt toepassen, is verzwaren noodzakelijk!

Voor een goede draagconstructie plaatsen we de dakbalken maximaal 60cm uit elkaar. Dat betekent dat bij de overkapping maken de afstand van het hart van de ene dakbalk  naar het hart van de volgende dakbalk 60 cm moet zijn. In de montagehandleiding van WimWood staat helder omschreven hoever de dakbalken uit elkaar geplaatst moeten worden bij uw afmeting.
U kunt de dakbalken op twee verschillende manieren monteren.
1. U gebruik RVS hoekankers. U schroeft deze aan beide zijden van de dakbalk op beide ringbalken vast.
2.U bevestigt de dakbalken door ze van boven op de ringbalk te schroeven. U dient hier minimaal houtschroeven van 6x180mm te gebruiken. Wij leveren schroeven van 200mm mee.

Vervolgens kunnen de Douglas houten veilingdelen worden geplaatst. U zaagt deze eventueel eerst op maat. Houten veilingdelen zijn kleine rabatdelen en vallen middels een messing en groef profiel mooi in elkaar. Heeft u een overstek? Dan begint u daar met het plaatsen van de veilingdelen. Mocht een veilingdeel in de lengte op maat gezaagd moeten worden, dan is dat uit het zicht op de achterste ringbalk.
Het dak is direct mooi gesloten, maar nog niet waterdicht! Dit geeft een zeer fraai aangezicht van binnen.
U spijkert de veilingdelen op de dakbalken of schroeft ze vast.

Kantregels en dakbedekking aanbrengen
U wilt natuurlijk wel een waterdicht dak. Hiervoor gebruiken wij EPDM dak rubber. Dit wordt op het hout gelijmd en hiermee maakt u uw buitenverblijf waterdicht. Op het EPDM dak rubber van WimWood zit 30 jaar garantie, de verwachte levensduur is echter 80 jaar!
We starten met het plaatsen van de kant regels. Dit zijn glad geschaafde balkjes van 40×60 die we op de randen van het dak monteren. Hierdoor wordt het dak een soort kom en stroomt het regenwater niet zomaar aan alle kanten uw buitenverblijf af, maar netjes richting de afvoer.
De afvoer zaagt u vóór dat u het EPDM rubber aanbrengt. Bij een zij-water afloop zaagt u de kantregels in daar waar u de zij-wateruitloop wilt plaatsen. Bij een onderuitloop, gebruikt u een gatzaag om door de veilingdelen heen te zagen.
Vervolgens begint u met het aanbrengen van het EPDM rubber, dit komt over de kantregel heen op uw Douglas overkapping te liggen. 
U rolt de rol EPDM folie uit over het dak. U laat dit 30 minuten rusten. Vervolgens rolt u de helft terug. U rolt, of spuit (kit afhankelijk) nu de Douglas houten veilingdelen in met de lijm en ook het rubber zelf. We noemen dit dubbelzijdig verlijmen. U rolt het nu zachtjes uit en trekt het mooi strak. Hierna doet u hetzelfde met de andere helft.
Eventuele oneffenheden kunt u met een zachte bezem wegvegen. Helemaal glad krijgt u het waarschijnlijk nooit, dit is niet erg. Na een maand zal het dak er netjes en glad uitzien.
Hierna plaatst u de zij-wateruitloop of onderuitloop. De EPDM randen van de uitloop kit u met de meegeleverde kit vast op het andere EPDM.
Standaard wordt er bij een WimWood buitenverblijf een zijwaterafvoer toegepast. Wilt u een onderuitloop? Geen probleem! U kunt dit in het vak opmerkingen schrijven of uiteraard vooraf met ons bespreken. Dit heeft geen meerprijs.

Boeidelen plaatsen
Nadat de EPDM dakbedekking is aangebracht kunt u de randen van het dak van uw WimWood buitenverblijf afwerken met een boeideel, ook wel boeiplank genoemd. U bevestigd deze zo, dat de bovenkant van het boeideel gelijk loopt met de kantregel. Óf dat deze perfect waterpas loopt. Zodat het afschot helemaal niet zichtbaar is. De EPDM werkt u weg achter het boeideel.
Heeft u een zij-wateruitloop. Dan dient u bij de betreffende boeiplank een kleine uitsparing te maken waar de uitloop komt.

Optionele daktrim
Als u de boeidelen op uw Douglas overkapping heeft gemaakt, dan kunt u kiezen voor een optionele daktrim. WimWood levert 2 soorten daktrim, een rechte en één met kraal. U zet de daktrim vast in de kantregel met RVS daktrim schroeven.

Voorboren?
We krijgen regelmatig vragen over het al dan niet voorboren in het hout. Bij WimWood maken we veel gebruik van tellerkop schroeven. Een tellerkop schroef verbind twee houten onderdelen met elkaar.
Ons advies is om de eerste paal of balk voor te boren met een zogenaamde slangenboor in dezelfde diameter als de tellerkopschroef. De rest daaronder schroeft zichzelf vanzelf vast.
Een gewone houtboor in plaats van een slangenboor werkt ook. Een slangenboor voert het geboorde hout alleen beter af tijdens het boren van een gat in een halfhout 15×15 verbinding. (7,5cm)

Scroll naar top