WimWood – Timmertips

Met de Timmertips van WimWood bouwt u in een handomdraai zelf uw WimWood bouwwerk. U vindt hier alle informatie om zelf een uw constructie in uw tuin te bouwen. Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd bellen of e-mailen!
Een van de belangrijkste tips is dat u vooral de tijd moet nemen bij het installeren van een overkapping. Wij installeren meerdere overkappingen per week en zetten daarom een 4 staander constructie in 1 dag in elkaar. Dit betekent niet dat u dat ook moet kunnen.
Houdt daarnaast kleine kinderen uit de buurt tijdens het installeren. Leest u ook deze gehele timmertips door, om niet voor verassingen te komen te staan.

Belangrijk, voor u start.
Controleert u bij ontvangst of de geleverde items, overeenkomen met de meegeleverd pakbon of vergelijkbaar document. De geleverde WimWood bouwtekening/montage handleiding is generiek en bevatten niet uw persoonlijke gekozen opties.
Belangrijk is ook dat u controleert of er wellicht transportschade is ontstaan. Ondanks dat we uw pakketten zo samenstellen – met de minste kans op transportschade – alsmede van items die iets gemakkelijker beschadigd raken, enkele items extra meesturen. Kan het voor komen dat er onverhoopt toch schade is. Belangrijk is dit binnen 48u te melden, anders kan niet meer worden vast gesteld of de beschadiging tijdens transport is gebeurt of erna.
Daarnaast controleert u of de geleverde palen en balken recht zijn, en qua lengte overeenkomen met de lengte op de pakbon. Het gaat dan om de totale lengte, inclusief eventuele keep of hoekpen. Eenmaal gemonteerde items kunnen niet worden teruggenomen. We adviseren het hout zo snel mogelijk te verwerken, om krom trekken of wokkelen te voorkomen.

Welk gereedschap heeft u nodig?
Voor het graven van de betonpoeren heeft u nodig:
-Spade en/of schep
-Eventueel grondboor
-Emmer water / tuinslang

Voor het zetten van uw WimWood Buitenverblijf, Terrasoverkapping of Pergola:
-Accuboormachine ( voor boren en schroeven )
-Afkortzaag ( of handzaag )
-Lange en korte waterpas
-Rolmaat
-Hamer
-Bij onderuitloop eventuele een gatzaag 80mm.
-Ijzerzaag of slijptol voor de optionele daktrim

Daarnaast adviseren we de constructie met twee mensen op te bouwen.

U begint met de betonpoeren.
Als u begint met het maken van een overkapping, dan is een goede basis belangrijk! Deze maakt u door bijvoorbeeld betonpoeren te plaatsen waar de palen (ook wel staanders genoemd) op komen te staan. De poeren voorkomen dat het douglashout in aanraking komt met de grond, waardoor er geen vocht in kan trekken. Dit zorgt voor een langere levensduur van de palen. Daarnaast zorgt een betonpoer voor een solide fundering.
U start met het uitmeten waar de betonpoeren komen te staan. Op de montage handleidingen van WimWood is de buitenmaat, de binnenmaat en de hart op hart maat van de betonpoeren duidelijk weergegeven.
Voor zwaardere constructies, opbouwen in veen- of kleigrond, een recent afgegraven tuin of bij een nieuwbouw project raden we een verzwaard fundatiepakket aan. Dit verzwaard fundatiepakket bestaat uit een dikke funderingstegel en hardhouten azobepaal. Mocht u twijfels hebben over uw bodemgesteldheid, dan dient u vooraf een sonderingsrapport te laten maken.
Vervolgens graaft u voor elke poer een gat, zo diep als nodig.
U strooit wat zand in het gat en plaatst de betonpoer, of eerste de funderingstegel, in het gat. Het zand zorgt ervoor dat u de poer eenvoudig waterpas kunt zetten. Ons handvat maakt het plaatsen van de betonpoer een stuk gemakkelijker.

Hoe hoog moeten de betonpoeren komen?
Betonpoeren moeten vanuit constructief oogpunt voor minimaal 2/3 in de grond staan. Een betonpoer van 60cm, moet zodoende minimal 40cm diep geplaatst worden. Vanuit esthetisch oogpunt is alles tussen 0cm en 1/3 van de betonpoet boven de grond acceptabel.
Onze standaard is dat de betonpoeren 3cm boven het maaiveld uit steken. De minimale afstand afstand tussen betonpoer en staander is de dikte van de stelmoer, deze is 1,2cm. Deze 3 + 1,2cm en de lengte van uw staander zijn bepalend voor uw doorloophoogte. Wilt u de betonpoeren 10cm boven het maaiveld laten uitsteken, dan is het belangrijk dat u rekening houdt met de staanderlengte.
De modellen van WimWood gaan uit van deze 3+1,2 en hebben dan een doorloophoogte van 239,2cm aan de voorzijde. Als u dit lager of hoger wilt, is het voor een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet’ noodzakelijk dit vooraf door te geven. Wij zagen dan de staanders korter ( of langer ) voor u af.
Nadat u alle poeren heeft geplaatst en u helemaal zeker weet dat ze op de juiste plaats, juiste hoogte én waterpas staan, dan stort u het (snel)beton erbij. U bereikt zo de maximale stevigheid.

Als een aanbouwconstructie heeft, zoals een terrasoverkapping of muurgemonteerde pergola, kan het een precies werkje zijn, de betonpoeren op de juiste hoogte te stellen. Dit komt omdat de gevelbalk vermoedelijk aan een muur komt met daarin een raam- of deurkozijn. De plaatsingshoogte, alsmede de lengte van de staander is van belang voor het juiste afschot! Plaatsingshoogte van de poer en plaatsingshoogte van de gevelbalk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Mochten hier wellicht onduidelijkheid over zijn, of u nu een hout-, bouw- of bouwpakket compleet heeft. We adviseren u graag via info@wimwood.nl of 085-0606353,

Als u ook wandmodules in uw WimWood overkapping wilt plaatsen, dan adviseren wij om tussen de betonpoeren, betonbanden te plaatsen als onderconstructie. Dit voorkomt dat er vocht in het hout van de wandmodule trekt. Als u de poeren bijvoorbeeld 3cm boven het maaiveld heeft geplaatst, kunt u de betonbandjes ook zo hoog plaatsen, zo heeft u direct aan die zijde een waterkering gecreëerd, er loopt geen water over de grond de overkapping in.
Als de poeren eenmaal op de goede plaats zijn gezet kun u beginnen met het plaatsen van de staanders.

Bij een WimWood buitenverblijf of WimWood terrasoverkapping worden bij het ‘Bouwpakket Compleet’ standaard betonpoeren 12×12 recht model meegeleverd.
Bij een WimWood buitenverblijf robuust, een WimWood terrasoverkapping robuust, een WimWood pergola of pergola robuust worden er bij het ‘Bouwpakket Compleet’ standaard betonpoeren 15×15 recht model meegeleverd.
Bij een WimWood Buitenverblijf Modern, een WimWood terasoverkapping Modern of een WimWood pergola extra robuust, wordt standaard betonpoeren 20×20 recht model meegeleverd.
Tegen een kleine meerprijs zijn betonpoeren met vellingkanten te verkrijgen, deze poeren zijn grijs van kleur, in plaats van antraciet. Deze betonpoeren zijn uitermate geschikt om gezien te worden en boven het maaiveld uit te komen. U creëert hiermee een luxere uitstraling. U selecteert ze eenvoudig via de productcalculator, of u vind ze hier.
LET OP, als u poeren gebruikt met een andere maatvoering, dient u de hart-op-hart maat van de bouwtekening aan te houden. De binnen- en buitenmaat veranderd namelijk omdat de poeren groter zijn.
LET OP, gaat u ook betonbandjes plaatsen, bijvoorbeeld voor onder uw wandmodules, kiest u dan voor een rechte poer, hier sluiten uw opsluitbandjes netjes op aan.

Standaard leveren we een stelplaatje met vaste moer mee bij de betonpoeren. Dit is te kosteloos te vervangen door een stelplaatje te losse moer.
Een stelplaatje met losse moer heeft als voordeel dat de de staander later op de betonpoer kan worden geschoren in plaats van gedraaid. Dit betekend dat u ook strak langs muren of erfafscheidingen kan worden gemonteerd.
Daarnaast kan de overkapping later iets omhoog of om laag gezet worden.

Staanders voor een WimWood constructie
De palen die u gebruikt bij een WimWood constructie maken, noemen we staanders. Gaat u een Douglas overkapping maken, dan zijn palen met een wat grotere afmeting oftewel kopmaat nodig. Bijvoorbeeld 12 x 12, 15 x 15 of 20 x 20. ( dit zijn de fijnbezaagde kopmaten )
Wij WimWood maken we zo onderscheid in onze modellijnen WimWood Buitenverblijf / Terrasoverkapping, WimWood Buitenverblijf / Terrasoverkapping Robuust, Wimwood Buitenverblijf / Terrasoverkapping Modern of een WimWood Buitenverblijf / Terrasoverkapping Classic. Meer informatie over onze modellen vind u hier.

Afschot bepalen
Bij WimWood regelen we het afschot van onze buitenverblijven standaard via de staanders. We maken de staanders aan de achterzijde korter. We gebruik 1cm per m1 aan afschot. Hoewel dit wellicht veel lijkt, bij bijvoorbeeld een 400cm diepe overkapping, is dit in de praktijk nauwelijks zichtbaar. Wilt u de constructie staander/ringbalk waterpas? U zult het afschot dan zelf via de dakbalken moeten regelen, door deze een klein beetje in te kepen aan de achterzijde.
Het afschot regelen door de betonpoeren aan de achterzijde, ( of andere zijde ) lager te zetten raden we af. Esthetisch is dit niet fraai.
Bij alle buitenverblijven of terrasoverkappingen van WimWood is het afschot standaard naar de achterzijde van de constructie. Door het afschot loopt het regenwater richting de uitloop en blijft het niet op het dak staan. Als u dit anders wilt, is het belangrijk hier vooraf over na te denken.
Ook bij een aanbouwconstructie kan het afschot naar de gevel toe, van de gevel af of soms naar de zijkant zijn.
Als u het ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket compleet’ heeft aangeschaft, zijn de achterste staanders altijd korter dan de voorste staanders, tenzij we iets anders zijn overeengekomen. Afschot naar de voorzijde of wellicht naar de zijkant is soms ook mogelijk.
Maakt u gebruik van de optionele wandmodules en plaatst u die aan de zijkant? Het geeft het hoogste afwerkingsniveau om de gekozen afwerk planken dan horizontaal te laten lopen, waarbij de bovenste pasplank, iets schuin is afgezaagd.

Staanders op de betonpoer plaatsen
Nadat de betonpoeren stevig in het uitgeharde beton staan is het tijd voor het plaatsen van de staanders.
Uit de betonpoer steekt een zogenaamd draadeinde, op dat draadeinde wordt het stelplaatje gedraaid. Standaard leveren wij stelplaatjes met een vaste stelmoer. Stelplaatjes met een losse stelmoer leveren is ook mogelijk als u dit bij ons aangeeft. Het voordeel van een stelplaatje met losse moer, is dat u de staander later op het draaideinde kunt schuiven, in plaats van draaien. Hierdoor kunt u strakker langs bestaande wand, muur of schutting monteren. Ook kan de overkapping eventueel later omhoog gedraaid worden, mocht uw betonpoer iets gezakt zijn.
De staanders dienen aan de onderzijde te worden voorgeboord voor het uitstekende draadeinde m16. U doet dit met een vlinderboor 18mm, die vind u hier. Eventueel eerst met een kleinere maat houtboor voorboren. Deze slangenboren zijn optioneel bij ons verkrijgbaar. U vind eenvoudig het middenvan de stander door aan de onderzijde van de staander 2 diagonale lijnen van hoek tot hoek te tekenen. Het kruispunt van de lijnen is het midden van de staander. Bij ons ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet’ hebben wij dit al voor u gedaan.
Vervolgens monteert u het verzinkte stelplaatje 9×9 of 12×12 aan de onderkant van de staander. Zelf doen wij dit altijd met het draadeinde in het stelplaatje gedraaid, zodat dat stelplaatje goed zit ten opzichte van het voorgeboorde gat. U zet dit stelplaatje bij voorkeur vast met houtdraadbouten. Bij WimWood gebruiken we hiervoor maat 10x110mm, welke zijn inbegrepen als u via ons uw betonpoeren aanschaft.
In principe monteert u het stelplaatje met de platte kant tegen de onderkant van de staander, de stelmoer van 1,2cm steekt dan uit. Wilt u extra strak monteren, dan kunt u met een vlinderboor/speedboor het gat waar het draaindeinde inkomt voor 1cm diepte wat breder uitboren, u kunt het stelplaatje dan andersom monteren. De minimale afstand tussen paal en poer is dan 5-6mm, de dikte van het stelplaatje.
De stelmoer is 25mm breed, we raden daarom een vlinderboor 26 aan als u dit wilt uitvoeren, u vind deze hier.
Heeft u onze boogpergola gekocht, dan raden we aan het stelplaatje sowieso ‘andersom’ te monteren voor meer stabiliteit, omdat de staander kan worden aangedraaid tot dat de 4 stelbouten tegen de bovenkant van de betonpoer aankomen.

Als u de staander aan de bovenzijde moet inkepen, dient u dit te doen voor het monteren. Als de staander eenmaal staat is dit niet mogelijk.

Soorten kepen bij onze staanders.
Bij onze WimWood Pergola, Buitenverblijf en Terrasoverkapping, alsmede ons WimWood Buitenverblijf en Terrasoverkapping Modern kepen we de staanders. De hoekstaanders te worden gekeept met een hoekpen, eventuele tussenstaanders krijgen een brede keep. Bij een ‘Bouwpakket’ of ‘Bouwpakket Compleet” hebben wij dit al voor u gedaan. Voor een impressie van een hoekpen ziet u de foto hier links onder.
Bij onze andere modellen zijn niet de staanders gekeept, maar de ringbalken. Bijvoorbeeld halfhout, zoals de foto hier rechtsonder. In dit geval dient u alleen te zorgen dat de staander de juiste lengte heeft. Bij een Bouwpakket / Bouwpakket Compleet, hebben wij dit voor u gedaan.
Nu is het tijd de staander te plaatsen op de betonpoer. Of u de draadeinde in de betonpoer heeft zitten en de staander er opdraait, of dat het draadeinde in de staander zit en deze in de betonpoer draait maakt niet uit. U draait deze door totdat u de gewenste hoogte heeft bereikt. Wij adviseren door te draaien tot de vaste moer van het stelplaatje tegen de betonpoer aankomt. Zo is de tussenruimte om en nabij de 1cm.

Als de staanders eenmaal op de betonpoer gedraaid zijn, staan ze erg wankel, het is handig deze tijdelijk te stutten. Bijvoorbeeld door schoorlatten of de wellicht meeleverde dakkantregels onder een hoek van 90 graden aan de staander te bevestigen.
Als u de staanders waterpas wilt plaatsen, kunt u gebruik maken van een handig hoek-waterpas. U vind deze bijvoorbeeld hier. Een voorbeeld van het gebruik een hoekwaterpas vind u hier rechtsonder.Ringbalken/liggers op de staanders plaatsen, 1.
We gaan nu de staanders met elkaar verbinden. Hiervoor gebruiken we stevige houten balken of palen die horizontaal komen te liggen. We noemen ze: ringbalken, of liggers.
Afhankelijk van voor welk model u gekozen heeft zit hier verschil in. Als u de staanders al heeft gekeept zoals bij de hierboven genoemd modellen, vallen de ringbalken in de inkepingen in de staanders.
Bij ons model WimWood Buitenverblijf en Terrasoverkapping Robuust, alsmede onze WimWood Pergola Robuust en Extra Robuust, zitten de inkepingen juist in de liggers. We maken daar gebruik van een zogenaamde liplas verbinding, ook wel halfhoutsverbinding genoemd. U ziet deze verbinding op de foto rechts boven ( rij 1 ), naast de staander met hoekpen.

Soorten kepen bij onze liggers.
Bij ons Bouwpakket en het Bouwpakker Compleet maken wij voor u de halfhoutverbindingen. Als u kiest voor het houtpakket, doet u dat zelf. De diepte van de inkeping is hetzelfde als de kopmaat van de ringbalk, dus bij een balk van 15 x 15 is de diepte ook 15cm. De hoogte van de inkeping is de helft van de kopmaat, bij een balk van 150×150 is de hoogte dus 7,5cm. In principe doet u dit aan beide uiteinde van de paal. Als u meerdere liggers heeft, kan het zijn dat u een gespiegelde liplas moet zagen. U ziet dit op uw bouwtekening/montage handleiding, alsmede op de foto hieronder.
Daar waar muur gemonteerde producten als een Terrasoverkapping of een muur gemonteerde Pergola worden geplaatst, dienen de ringbalken op de diepte van de gevelbalk te worden gekeept.
Omdat WimWood buitenverblijven gebruik maken van dit soort verbindingen, maakt u een zeer stevige constructie die er bovendien luxe afgewerkt uit ziet.

Zelf de liplas zagen voor een halfhout verbinding bij het WimWood Houtpakket.

Ringbalken/liggers op de staanders plaatsen, 2.
Na bovenstaande uitleg over kepen en dergelijke, gaan we de ringbalken/liggers echt plaatsen. Per model verschilt de plaatsing en de bevestiging.
We adviseren ten alle tijden voor te boren, om scheuren en splijten in het hout te voorkomen. Boor voor met een kleinere maat boor dan de de dikte van de schroef.

Bij ons WimWood Buitenverblijf, Terrasoverkapping en Pergola, plaatst u de liggers in de inkepingen in de staander. De bovenkant van de ligger ligt op gelijke hoogte met de bovenkant van de hoekpen van de staander. De diepte liggers vallen in principe tussen de breedte liggers. Per hoekstaander gebruikt u 5x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, welke u horizontaal inschroeft. Bij eventuele tussenstaanders gebruikt u 4x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, ook horizontaal inschroeven.

Bij een WimWood Buitenverblijf of Terrasoverkapping Modern, plaatst u de liggers ook in de inkepingen in de staander. De bovenkant van de ligger steekt nu 5cm uit boven de bovenkant van de hoekpen van de staander. De diepte liggers vallen in principe tussen de breedte liggers. Per hoekstaander gebruikt u 5x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, welke u horizontaal inschroeft. Bij eventuele tussenstaanders gebruikt u 4x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, ook horizontaal inschroeven.

Bij een WimWood Buitenverblijf of Terrasoverkapping Robuust, alsmede bij een WimWood Pergola ( Extra ) Robuust, plaatst u eerst beide diepteliggers, of breedteliggers. U legt deze op de beide staanders en schroeft deze in het midden van de liplas verticaal vast met 1x tellerkopschroef volgens de bouwtekening per staander.
Vervolgens plaatst u de andere twee liggers op de al gemonteerde liggers. U zet deze vast met 3x tellerkopschroef volgens de bouwtekening, verticaal vast schroeven, door beide liggers heen in de staander.

Bij een aanbouwconstructie, is er een gevelbalk.
Bij een Terrasoverkapping van welk model dan ook, alsmede een muur gemonteerde pergola, is er een gevelbalk. Vooraf dient rekening te houden geworden met de plaatingshoogte van de gevelbalk. Vermoedelijk zitten er aan muur of wand beperkende factoren zoals raam- of deurkozijn. Deze zijn van invloed op de plaatsingshoogte en daarmee lengte van de staanders en plaatsingshoogte van de betonpoeren.
Het monteren van de gevelbalk aan de gevel doet u met zogenaamde kozijnankers of slagpluggen als het een stenen muur betreft en met tellerkopschroeven of andere houtverbinding bij een houten schuurwand oid.
U boort de gevelbalk eerst voor, de kozijnankers ( of andere schrijfwaren ) komen om de 50cm. Vervolgens houdt u de balk, daar waar deze moet komen op de gevel en slaat u met een priem, door de voorgeboorde gaten, een klein krasje in de gevel, zo weet u waar u in de gevel moet boren.
U boort vervolgens met een betonboor in de gevel. Het voorboren in zowel gevelbalk, als gevel, doet u met een boor net zo dik als het kozijnanker/slagplug. De diepte van het voorboren is de lengte van de slagplug, minus de dikte van de gevelbalk plus 1 centimeter.
Vervolgens plaatst u de kozijnanker/slagpluggen in de gevelbalk, houdt de gevelbalk op zijn plaats tegen de gevel en slaat met een hamer de kozijnanker/slagpluggen in de gevel. Zo zit de gevelbalk goed vast.

Het plaatsen van de schoren.
Afhankelijk van het gekozen model Buitenverblijf, Terrasoverkapping of Pergola, volgen nu de schoren. Schoren zorgen stabiliteit in de constructie. Als u voor een Bouwpakket of Bouwpakket Compleet heeft gekozen, hebben wij voor u de schoren gezaagd. Bij een Houtpakket zaagt u ze zelf uit de geleverde paal of balk.
We adviseren ten alle tijden voor te boren, om scheuren en splijten in het hout te voorkomen. Boor voor met een kleinere maat boor dan de de dikte van de schroef.
U zet monteert de schoren met de meegeleverde tellerkopschroeven. 2 schroeven bij een 5 x 10 en een 7 x 15 schoor en 4 schroeven bij een 12 x 12 of 15 x 15 schoor. U schroeft ze 10cm vanaf de uiteinde van de schoor in de staander en ligger.
Voor een extra hoge afwerking, kunt u na het voorboren, nogmaals voorboren met een speedboor/vlinderboor. Zo zakt de tellerkopschroef weg in de schoor en is deze minder goed zichtbaar. Desgewenst kan de schroef nog verborgen worden, door een opvulling met houtvuller en vervolgens beitsen.

Onze modellijn Modern wordt zonder schoren geleverd, hier zitten de stabiliserende factoren in een andere dakconstructie.

Andere zaken die stabiliteit aan de constructie toevoegen zijn bijvoorbeeld een aanbouwconstructie of bijvoorbeeld wandmodules.

Optionele tussenliggers bij een Pergola
Bij onze verschillende modellen pergola’s kunt u kiezen voor de optionele tussenliggers. U bevestigd deze met de meegeleverde tellerkopschroeven en schroeft ze door de liggers heen. Net als hierboven bij de schoren beschreven, kunt u de tellerkoppen verzakken met een speedboor/vlinderboor en desgewenst opvullen met houtvuller en dan beitsen.

Monteren dakbalken.
Nadat de schoren de staanders en liggers verbonden hebben en zorgen voor een stabiele constructie. Volgen bij een Buitenverblijf en Terrasoverkapping nu de dakbalken. De dakbalken worden in de diepte geplaatst, van ringbalk/ligger naar ringbalk/ligger. Bij ons model WimWood en WimWood Robuust liggen de dakbalken op de ringbalken/liggers. Ze steken standaard 35cm uit aan de voorzijde. Bij ons model WimWood Classic steken de dakbalken ook aan de achterzijde 35cm uit. Bij ons model WimWood Modern worden de dakbalken juist tussen de ringbalken/liggers geplaatst en is er geen overstek.
Bij het model WimWood, WimWood Robuust en WimWood Classis is de overstek aanpasbaar.

Voor een goede en stevige dakconstructie van uw constructie zijn dakbalken van het juiste formaat nodig. Bij WimWood gebruiken we voor ons model WimWood, WimWood Robuust en WimWood Modern dakbalken met kopmaat 5 x 15. ( 4 x 14 glad geschaafd ) Optioneel is hier een dikkere dakbalk van 7 x 15. ( 6,5 x 14 glad geschaafd ) Bij de WimWood Classic is de 7 x 15 dakbalk standaard.
Naast de juiste kopmaat is de hart-op-hart afstand tussen de dakbalken van belang om voldoende draagkracht in de constructie te krijgen. De maximaal hart-op-hart maat is 60cm. Op uw bouwtekening/montage handleiding ziet u de hart-op-hart maat van uw model. Bij een maatwerk model, moet u de hart-op-hart maat zelf aanpassen, mocht u hier niet uit komen, helpen we u graag hiermee verder.

Als u een extra dakbelasting wilt toepassen, zoals een sedumdak, zonnepanelen of anderszins, dienen we de constructie aan te passen. De aanpassingen liggen in het verdikken, wellicht ophogen van de dakbalken, alsmede het verkleinen van de hart-op-hart maat. Neemt u vooraf contact op met ons.

Bij model WimWood, WimWood Robuust en WimWood Classic komen de dakbalken op de ringbalken/liggers. We schroeven deze verticaal vast met de geleverde tellerkopschroeven.
We adviseren ten alle tijden voor te boren, om scheuren en splijten in het hout te voorkomen. Boor voor met een kleinere maat boor dan de de dikte van de schroef. Bij gebruik van tellerkopschroeven kunt u deze ‘verzakt’ aanbrengen met een speedboor/vlinderboor. Zo kunnen hierna de dakplanken strak op de dakbalken worden aangebracht.

Bij Model WimWood Modern worden de dakbalken tussen de ringbalken/liggers aangebracht. Deze worden bevestigd met raveeldragers, dit zijn gecertificeerde balkdragers. De dakbalken lopen aan de onderkant gelijk met de ringbalken/liggers. De bovenkant van de dakbalken lopen op deze manier gelijk met de bovenkant van de kepen van de staanders.
De twee buitenste dakbalken, worden niet met raveeldragers bevestigd, maar met 3 of 4 tellerkopschroeven aan de diepte ringbalk/ligger bevestigd. U ziet dit staan op de bouwtekening/montagehandleiding.

Monteren dakplanken
Bij WimWood kiezen we voor een hoogwaardige afwerking van het dak/plafond. We leveren hiervoor sponningsplanken of vellingdelen. De sponningsplanken hebben aan de ene zijde een fijnbezaagd afwerking en aan de andere zijde een glad geschaafde kant. U kiest de kant die bij uw afwerking past. Voor het bevestigen van het EPDM later aan de bovenzijde maakt deze keuze niet uit.
Aangezien dakplanken geen constructie hout zijn, maar afwerkingshout, zaagt u de dakplanken eventueel eerst in de lengte op maat. Legt u het voor de zekerheid eerste even uit op de dakbalken. Mochten er planken in de breedte achter elkaar komen, dan sluiten ze aan boven een dakbalk, zo is dit later nooit meer zichtbaar vanuit binnen in de overkapping.
De meegeleverde vellingdelen of sponningplanken hebben een werkende breedte van 17,5cm, dit is kleiner dan de totale breedte van de plank. De planken schuiven namelijk in of over elkaar. Drukt u de planken met gepaste kracht in elkaar. Vanuit binnen is een strakke aansluitende afwerking het mooist, maar de planken moeten iets kunnen werken.
Omdat een overkapping nooit exact 18x 20x of 23x een aantal planken diep is, krijgt u een dakplanken die in de lengte op maat gemaakt moet worden, de pasplank. Bedenkt u vooraf waar u dat eventuele passtuk wilt hebben, aan de voorzijde of aan de achterzijde. Aan de achterzijde zit deze plank normaliter het minst in het zicht, we adviseren dan ook te beginnen met planken aan de voorzijde van het dak. U zet de planken vast 2 schroeven per plank per dakbalk.

Het dakkommetje
Bij onze modellijn Modern is na het aanbrengen van de dakplanken een kommetje ontstaan op het dak. Het regenwater blijft in dat kommetje staan en verlaat het dak, daar waar u de afvoer aanbrengt.
Bij onze modellijnen WimWood, WimWood Robuust en WimWood Classic gaan we dat kommetje nu eerste maken, met de meegeleverde dakkantregels. Dit zijn glad geschaafde balkjes en brengen we aan op de randen van het dak. Hierdoor wordt het dak een soort kom en stroomt het regenwater niet zomaar aan alle kanten uw buitenverblijf af, maar netjes volgens afschot richting de nog aan te brengen afvoer. Deze dakkant regels worden niet op maat geleverd en hoeven niet uit 1 geheel te bestaan.
De dakkant regels zijn 4 x 6 cm en worden in principe zo geplaatst dat het kommetje 6cm hoog is. De zijafvoer is namelijk ook 6cm hoog. Mocht u een onderafvoer hebben, dan is 4cm hoog ook voldoende.

De afvoer aanbrengen
De afvoeren worden geplaatst ná het aanbrengen van het EPDM. Maar u moet er vooraf al rekening mee houden.

Bij onze modellijn WimWood en WimWood Robuust is een zijuitloop de standaard uitloop, bij de Modern en de Classic zijn de onderuitlopen de standaard.
Bij een zijuitloop verlaat het regenwater de overkapping buiten het dakoppervlak aan de zijkant. Bij een onderuitloop verlaat het regenwater de overkapping binnen het dakoppervlak. Een zijuitloop is altijd een rechthoekig pijpje, een onderuitloop is rond. Beide zijn voorzien van een EPDM-flap.
Bij de WimWood en WimWood Robuust met hun zijuitloop, brengt u daar waar de uitloop komt, geen dakkantregel aan. Bij de WimWood Modern is een zijuitloop optioneel, als u hiervoor kiest, zult u met een handzaag, cirkelzaag of op een ander manier, een uitsparing moeten maken in de ringbalk/ligger. Omdat de opstaande rand bij de Modern maar 3cm is en de zijuitloop 6cm hoog, zal de zijuitloop in dat geval 3cm erboven uitsteken. Om deze reden is een onderuitloop de standaard bij een Modern.
Wel is het zo, dat het afschot van overkapping normaliter naar achteren is, waarbij de zij uitloop dus vermoedelijk uit het zicht komt.

Bij de modellijnen Modern en Classic is een onderuitloop de standaard. U boort met een gatzaag 80mm of 83mm een gat in de zojuist aangebrachte dakplanken.
Bij de Modern betekent dit dat de uitloop zich binnen de overkapping bevindt. U kunt of hier een optionele hemelwater op aansluiten, of deze met een S-bocht buiten de overkapping brengen. Als u niet wilt dat het hemelwater überhaupt binnen de overkapping wordt afgevoerd, is de optionele zijuitloop de juiste keuze. De overweging hiervoor staat in bovenstaande alinea.
Bij de Classic valt de onderuitloop in de overstek aan de achterzijde, zo dicht mogelijk tegen de ringbalk/ligger aan.

Vanaf dakmaat 700×400 en vanaf 800cm brede overkappingen en breder, worden er 2 uitlopen per bouwwerk geleverd.

Bij de modellijnen WimWood, WimWood Robuust en WimWood Modern zijn zinken hemelwater afvoeren optioneel. Bij de WimWood Classic zijn deze standaard opgenomen in het pakket.

Let op, een onderuit uitloop is rond, met een diameter van 75mm. Een zij uitloop is rechthoekig 80x60mm. Beide zijn voorzien van een EPDM-flap en ongeveer 30cm lang.

EPDM aanbrengen
Omdat iedereen een waterdicht dak wil, is een EPDM pakket altijd inbegrepen bij al onze overkappingen.
Het EPDM wordt op de dakplanken gelijmd en hiermee maakt u uw Buitenverblijf of Terrasoverkapping waterdicht. Op het EPDM dak rubber van WimWood zit 30 jaar garantie, de verwachte levensduur is echter 80 jaar! Ons EPDM is 1,14mm dik. Wilt u een dakbelasting toepassen? Zoals wellicht sedum of zonnepanelen, mailt u ons dan vooraf. Tegen een geringe meerprijs leveren we dan 1,52mm dik EPDM.

Als u bent aangekomen bij het aanbrengen van het EPDM, zorgt u dat de bovenkant van het dak helemaal vrij is van zaagsel, stof of andere viezigheid die de aanhechting van het EPDM kan belemmeren. U legt het EPDM vervolgens uit over het gehele dakoppervlakte en laat het vervolgens minimaal een uur rusten. Zo trekken de vouwen uit het EPDM.
Na de rusttijd is het tijd het EPDM te gaan verlijmen. U slaat het EPDM vervolgens voor de helft terug over de kortste zijde. U spuit of kwast de EPDM lijm nu op het dakbeschot tot 5-10 cm vanaf de randen, alsmede het EPDM zelf. – we noemen dit dubbelzijdig verlijmen – Wacht tot de lijm vingerdroog is. Schuif nu langzaam en gelijkmatig het EPDM terug, zorg ervoor dat er geen spanning in het rubber ontstaat en druk aan met een zachte borstel.
Hierna doet u hetzelfde met de andere helft.
Eventuele oneffenheden kunt u met een zachte bezem wegvegen. Als u het niet helemaal glad krijgt is dit niet erg, het epdm trekt zichzelf enigszins echt. Probeer echter een golvend epdm of lichtbundels te voorkomen.
Hierna plaatst u de zij-wateruitloop of onderuitloop. De EPDM randen van de uitloop kit u met de meegeleverde kit vast op het andere EPDM.
De randen van het EPDM kit u ook vast. Als u de spuitmond van de kit open snijdt, zorgt u voor een opening van ongeveer 8mm, voor een goed dikke streep kit.

Boeidelen plaatsen
Met uitzondering van de modellijn WimWood Modern, zijn onze overige modellen voorzien van boeidelen, zeg maar de afdekplanken. Omdat dit afwerk hout is, wordt dit niet op maat geleverd, u dient deze ter plaatse op maat te maken.
Normaliter vallen de diepte boeiplanken tussen de breedte boeiplanken. U zaagt zodoende eerste de boeiplanken voor de zijkanten op maat zaagt en monteert deze. Vervolgens zaagt u de voor- en achterzijde op maat, u laat die boeiplanken ook over de boeiplanken aan de zijkant vallen. Vervolgens kunt u ook deze monteren. Als de boeiplanken aan de voor en achterzijde uit meerdere planken bestaan, plant u de aansluitnaad in het midden boven een staander, voor het hoogste afwerkingsniveau.

Heeft u een zij-uitloop? Dan dient u bij de betreffende boeiplank een kleine uitsparing te maken daar waar de uitloop komt.

Voor accentverschillen kunt u de boeiplanken ook in het zwart krijgen of beitsen.

Optionele daktrim monteren
Nadat u de boeidelen op uw WimWood buitenverblijf of terrasoverkapping heeft gemaakt, dan kunt u eventueel een daktrim monteren, welke als complete set optioneel verkrijgbaar is. U selecteert de daktrim eenvoudig via de product calculator of u vind ze hier. Voor optimale waterafdichting adviseren we de aanschaf en montage van een daktrim.
We bieden rechte daktrimmen alsmede een daktrim met kraal aan. De rechte modellen hebben we in maatvoering 45x45mm of 60x64mm. De rechte 45×45 daktrim is er in de kleuren aluminium of zwart. De rechte 60×64 daktrim is er in de kleuren, aluminium, antraciet of zwart. De daktrim met kraal is er alleen in aluminum.
De daktrim sets wordt altijd geleverd inclusief koppelstukjes en het benodigd aantal daktrim schroeven.

De hoeken bij de daktrim zijn 40 bij 40cm. De rechte lengtes zijn 250cm. Bij bouwwerken breder dan 330cm, zult u dus meerdere lengtes naast elkaar krijgen. Bedenkt u vóór het op maat zagen van de daktrim, waar u eventueel de daktrim aansluitingen wilt hebben. U zaagt vervolgens de daktrim op maat met een ijzerzaag of slijptol.
Plaatst u de koppelstuk eerst, deze schuift u in de daktrim en zorgt voor een optimale verbinding tussen de daktrimmen onderling, ook zorgt het koppelstukje ervoor de daktrimmen elkaar net niet raken, als de daktrimmen door temperatuurschommelingen uitzetten of krimpen.
U monteert vervolgens eerst de hoeken, u brengt een streep EPDM kit aan de onderzijde van de de daktrim en zet deze met 4 schroeven totaal vast, 2 aan elke zijde, 4cm vanaf de hoek/uiteinde.
Vervolgens monteert u de rechte stukken, ook hier brengt u een streep EPDM kit aan de onderzijde van de daktrim aan en schuift deze over het koppelstukje, u zet vervolgens de daktrim vast met de daktrim schroeven, om de 40cm, beginnend en eindigend 4cm vanaf de uiteinden.

Wandmodules plaatsen
Bij WimWood bieden we de optie aan om uw buitenverblijf, terrasoverkapping of wellicht zelfs uw pergola, te voorzien van een WimWood wandmodule.
U voegt de meest gekozen wandmodules eenvoudig toe via de product calculatoren. Alle wandmodules vind u hier, bijvoorbeeld als u maatwerk afneemt of op zoek bent naar onze regelwerk wandmodule of louvre wandmodules met beweegbare planken.
Als u een WimWood wandmodule afneemt, is dit altijd een complete set. Dat wil zeggen inclusief het regelwerk, afdekplank en schroeven.

WimWood wandmodules zijn ingedeeld op breedte, te weten:
A 500-401cm breed
B 400-301cm breed
C 300-201cm breed
D 200-101cm breed
E 0-100cm breed

De WimWood wandmodules zijn verkrijgbaar in zowel enkelwandige als dubbelwandige uitvoering. Een enkelwandige afwerking houdt in dat het regelwerk aan één zijde bekleed wordt met een afwerkplank. Een dubbelwandig afwerking houdt in dat het regelwerk aan beide zijde wordt bekleed en bied de meest hoogwaardige afwerking.
Let u erop dat bij een enkelwandige wandmodule de afwerkplank ook de afwaterende plank is. Mocht u deze aan de binnenzijde monteren, dan heeft u kans op waterinslag.

U begint met het monteren van het regelwerk, dit wordt geleverd in fijnbezaagde regels van 5x7cm, tenzij u uw overkapping in de afwerking gladgeschaafd heeft en u een enkelwandige wandmodule heeft. Dan worden de regels geleverd in 4x6cm glad geschaafd. Omdat de exacte maat ‘in het werk’ iets kan afwijken, dienen de regels ter plaatse op maat gemaakt te worden. Het regelwerk bestaat uit een onder- en boven regel die horizontaal komen, alsmede om de 50-60cm een verticale regel.
U zaagt de horizontale regels op maat, vervolgens de verticale en schroeft het met de schroeven eerst in elkaar en vervolgens tussen de staanders vast aan staanders en liggers.
Bij de wandmodule met verticale sponningsplank wanden, zijn er ook om de 50cm horizontale regels, dit regelwerk behelst wat meer werk.
Het totale raamwerk van regels dient aan de onderzijde gelijk te lopen met de staanders.
Als het regelwerk eenmaal gemonteerd is, begint u met het aanbrengen van de afwerkplanken. U start onderaan en plankt naar boven toe, u zet de gekozen afwerkplank vast met 2 schroeven per plank, per regel. De bovenste afwerkplank is dan de zogenaamd de pasplank en zal ook in de lengte op maat gezaagd moeten worden.
Daar waar een wandmodule komt, is een een schoor in principe overbodig. Een wandmodule heeft een groter stabiliserend effect dan een schoor. Desalniettemin kunt u uit esthetische overwegingen altijd ervoor kiezen de schoor toch te installeren.
( op de foto’s hieronder is naar wens van de klant van bovenaf begonnen, omdat het een pergola betrof die geen afschot heeft )

Wat we bij WimWood ook kunnen leveren, zijn wandmodules met verschillende afwerkingen per kant, bijvoorbeeld horizontaal design aan de binnenzijde, maar zwart rabat aan de buitenzijde.
Ook kunnen we bijvoorbeeld een half hoge wandmodule leveren, met aan de bovenzijde een afwerkplank.
Voor deze maatwerk wandmodules mailt u ons op info@wimwood.nl of belt u ons op 085-0606353.
Het is mogelijk de wandmodules te isoleren. U kunt ongeveer 4cm dik PIR isolatie platen kwijt. Als u dikkere isolatie wilt, kunnen we desgewenst ook dikkere regels leveren.

Verder vind u bij onze wandmodules ook de WimWood Louvre wandmodules D en E, alsmede een WimWood regelwerk wand E in onbehandeld of het zwart.
Maatwerk wandmodules zoals een Louvre scherm met verticale draaibare planken is ook mogelijk.

Glazen schuifwanden plaatsen
Een mooi aanvulling aan uw WimWood bouwwerk zijn glazen schuifwanden. Via de product calculators voegt u ze eenvoudig toe bij onze modellijnen Robuust, Modern en Classic aan de voorzijde van de overkapping. Wilt u ook glazen schuifwanden aan de zij- of achterkant? U vind onze schuifwanden hier
WimWood biedt glazen schuifwanden aan in helder glas, getint glas of steellook glas. We bieden 3 maten standaard panelen aan, 82, 90 of 98cm. Afhankelijk van de tussenruimte bij uw bouwwerk, kiezen we de best passende breedte. De ideale breedte van het glaspaneel is die breedte die resulteert in een een overlap van ongeveer 2cm. Wilt u de best passende breedte? Dan is een maatwerk paneel de juiste oplossing. Hiervoor kunt u ons bereiken op info@wimwood.nl of 085-0606353.
De standaard doorloophoogte van een WimWood overkapping is 235cm, exclusief plaatsingshoogte van de betonpoeren. De glazen schuifwanden hebben een standaard kaderhoogte van 230cm. Een hogere kaderhoogte is mogelijk tegen meerprijs, maar normaliter verlagen we de doorloophoogte van het WimWood bouwwerk naar 230cm. Houdt u hier rekening mee als u de glazen schuifwanden eventueel achteraf wilt plaatsen.

Een glaspaneel weegt ongeveer 80kg per stuk. Om die reden vragen we u of u kunt helpen uitladen als we deze komen brengen. Mocht dit niet mogelijk zijn, is dat voor ons geen probleem. Geeft u dat alstublieft wel aan bij het bestellen, dan sturen we een extra bezorger mee.

Omdat een set glas panelen samen een behoorlijk gewicht vormen en dat gewicht zich zelfs concentreert op één punt als de schuifwand geopend is, is een goede fundering van belang voor een onbezorgd gebruik van uw schuifwand.
Via de product calculator bij zowel de overkappingen als glazen schuifwanden zelf, zit een funderingsbalk automatisch inbegrepen. Deze dient zo geplaatst te worden dat de bovenzijde van de koker gelijkloopt met de bovenkant van het straatwerk. De funderingskoker moet goed ondersteund worden, bijvoorbeeld met om de meter een stoeptegel of deze funderingstegel. Of een goed gefundeerd terras.
De funderingskoker kan tegelijk met het plaatsen van de betonpoeren worden gedaan, of achteraf.

Hierna kan de onderrails op de funderingskoker worden gemonteerd. Let op, in de onderrail bevinden zich gaatjes, deze moeten naar buiten gemonteerd worden, zodat hemelwater de rails aan de buitenzijde verlaat. U zaagt de onderrails en later de bovenrails ter plaatse zelf op maat met een ijzerzaag of slijptol, kit ze af met waterdichte kit en schroeft ze vervolgens vast. Hierna monteert u de U-profielen aan de zijkanten.
Vervolgens plaatste u de glaspanelen en kunt uw overkapping gebruiken elk seizoen!

De bergingsmodule
Een bergingsmodule kan worden toegevoegd aan elk model WimWood overkapping en bestaat uit:
-4x wandmodule enkelwandig onbehandeld zweeds rabat
-1x paneeldeur met kozijn en inclusief hang en sluitwerk
-Benodigde schroefwaren

Personaliseren:
-Elk van de 4 wandmodules is te personaliseren
-U kunt uw eigen deur kiezen
-U kunt de kleur van het deurbeslag kiezen

Hoe de wandmodules gemonteerd wordt, staat hierboven beschreven. Voor het plaatsen van de deur, meet u de exacte breedte van het geleverde kozijn en plaatste u de verticale regels op die breedte uit elkaar, daar waar u de deur wilt hebben. De deur kan in elk van de wanden geplaatst worden en kan in het midden van de wand gemonteerd worden, of aan de zijkant. De deur wordt geleverd met roetjes voor een 6-vaks glas verdeling, die u desgewenst achterwege kunt laten.

Opgeklampte deur
U kunt bij de bergingsmodule ook kiezen voor een opgeklampte deur, deze is zowel in enkele als in dubbele variant te bestellen. De deur kan zowel links- als rechtsdraaiend geïnstalleerd worden en wordt geleverd met deurbeslag, 2 hengen per deur en het juiste aantal slotbouten.
Bij de hengen kunt u kiezen uit hengen met of zonder verzet. Bij hengen zonder verzet hangt de deur iets uit het kozijn, namelijk de diepte van de plaatduim. Bij hengen mét verzet, wordt dat de afstand die de plaatduim uitsteekt, teniet gedaan door het verzet.
Wilt u drie hengen per deur? Dat is mogelijk, u vind onze hengen hier en voegt ze eenvoudig toe aan uw bestelling.

Beitsen
We adviseren uw WimWood constructie altijd te beitsen, met beitsen verlengt u de levensduur van het hout, daarnaast is het mogelijk in verschillende kleuren te beitsen om zo accenten aan te brengen in uw overkapping.
Veel informatie over beitsen vind u hier
U kunt voor het monteren beitsen voor de meest optimaal bescherming. U kunt ook prima beitsen na het monteren, de plekken waar u nu niet meer, of lastig bij komt, hebben ook het minste te leiden van de weersinvloeden.

Voorboren?
We krijgen regelmatig vragen over het al dan niet voorboren in het hout. Bij WimWood maken we voor de hout-op-hout verbindingen gebruik van tellerkopschroeven, ook wel schotelkopschroeven genoemd. Een tellerkop schroef verbind twee houten onderdelen met elkaar. U dient het eerste hout voor te boren en het tweede ( of derde ) niet. U kunt dit met een houtboor doen, maar een slangenboor is gemakkelijker vanwege de houtdikte. U boort voor met een boortje 1 maat kleiner dan de gebruikte tellerkopschroeven. Een tellerkop 6mm boort u voor met een 5mm boor. Een tellerkop 8 boort u voor met een 6mm boor.

Scheuren in het hout
Na verloop van tijd kunnen scheuren ontstaan in het constructie hout, dit is een normaal verschijnsel. Wanneer hout nat wordt, dan zwelt het op. In de zomer verliest het hout vocht waardoor er door de toenemende spanning in het hout duidelijk zichtbare krimpscheuren kunnen ontstaan. Soms kun je dit zelfs horen en hoor je het hout scheuren! Ga je daarna weer richting een nattere periode dan zullen de scheuren kleiner worden of zelfs weer verdwijnen doordat het hout vocht opneemt. Dit wordt ook wel de werking van hout genoemd.

Wij verkopen vrijwel alleen douglas hout dat buiten het hart is gezaagd. Hierdoor verminder je scheurvorming en kromtrekken van het hout. Een uitzondering hierop zijn onze 20×20 palen.
Omdat scheurvorming een natuurlijk eigenschap van het hout is betekend het dus niet dat het hout ‘slecht’ is als het scheurt. Belangrijk om te realiseren is dat de constructieve eigenschappen van het hout met het scheuren niet afnemen.
Vaak is het scheuren zelfs gewenst, om een oud en robuust uiterlijk uit te stralen.
Als het esthetisch door u niet gewenst is, kunt u de scheuren eventueel sluiten. U doet dit door bruisluim, die vind u hier, in de scheur aan te brengen en vervolgens met meerdere lijmklemmen de staander 48u dicht te klemmen.

Hars uit het hout
Douglas hout staat bekend om zijn hoge hars concentratie. Hars heeft een nuttige functie voor de boom want bij beschadigingen werkt de hars als een soort pleister. Het beschermt ook tegen virussen en insecten door het maken van een ondoordringbare laag.

De hars wordt vloeibaar door de hogere temperatuur als de zon op het hout staat. De hars vormt bolletjes op het oppervlak of gaat zelfs druipen. Daarna wordt het weer hard door de afkoeling buiten het hout en door de chemische reactie die plaatsvindt. 
Zelfs als u gebeits heeft, slaat de hars door de beits heen. Daarom willen veel mensen hars verwijderen van hout. 

Helaas kan harsuittreding niet worden voorkomen.

Hoe krijg ik hars van hout af?

  1. Verwarmen en wegvegen
    Met een föhn kan het door de warme lucht weer zacht en vloeibaar worden gemaakt. Daarna kunt u het overschot hars wegvegen met een met wasbenzine of terpentine gedrenkte doek. Let wel: niet alle hars zal weg zijn dus na drogen moet u die plekken weer grof opschuren.
  2. Afsteken en schuren
    Vaak is de hars uitgehard en kan het gemakkelijk met een plamuurmes worden afgestoken. Gebruik daarna een grove korrel om het hout licht op te schuren. Daardoor kan de verf beter hechten en worden oneffenheden minder zichtbaar. Met Moose F is dat overigens geen probleem want onze verf is totaal mat.
  3. Uitbranden
    De vakschilder zal vaak met een brander alle harsrijke plekken grondig uitbranden. Dit is vaak veel werk maar als het hout eenmaal bloedt, wordt ook duidelijk waar het hars zit. Als deze plekken met een brander worden uitgebrand is de kans op verdere harsuittreding veel kleiner. Na het branden moet nog wel weer worden geschuurd natuurlijk (korrel 80).

Zwarte vegen op het hout
Ons hout komt uit FSC beheerde Franse bossen. Het wordt gekapt en per vrachtwagen naar de eerste zagerij vervoerd. Vanuit die zagerij gaat het naar onze zagerij in Nederland. Nadat we het voor u geschaafd, gezaagd en gekeept hebben, brengen we het naar onze transporteur. Onze transporteur brengt het vervolgens bij u thuis.
Bij al deze transporthandelingen maken we gebruik van heftrucks. Bij het contact tussen het hout en het staal van de heftruck kunnen er zwarte vegen achter blijven, dit is vaak niet zo fraai, maar helaas niet te voorkomen.
U haalt de vlekken weg met een doek met lauwwarm water, of met ontweringswater.

×

Welkom!

Klik op Wimpie om al uw vragen te beantwoorden!

×