Wat kunt u hier vinden?
Op deze pagina vind u de antwoorden op de meest gestelde vragen die wij krijgen. Dit kan gaan over onze constructies, toebehoren daarvan. Het gebruikte hout, dan wel het onderhoud daarvan. Vragen omtrent levering of betalingen etc.
Links onderin vind u daarnaast onze contact opties. Onze digitale hulp ‘Wimpie’ is 24/7 online en behulpzaam. Uiteraard kunt u ook een ‘echt mens’ spreken via 085-0606353 of via info@wimwood.nl
HOUT
Wat is Douglas hout?
Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar, een naaldboom die van nature voorkomt in Noord-Amerika, waar hij bekend staat als de Oregon Pine. Tegenwoordig wordt deze boom ook veel aangeplant in Europa, waaronder in Nederland, vanwege zijn sterke en veelzijdige houtsoort.
Douglas hout staat bekend om zijn duurzaamheid en wordt vaak het “hardhout van Europa” genoemd, ondanks dat het technisch gezien een zachthoutsoort is. Dankzij de hoge dichtheid en weerbestendigheid is Douglas hout ideaal voor gebruik in zowel binnen- als buitentoepassingen, zoals tuinconstructies, schuttingen, en gevelbekleding.
Waar komt jullie Douglas hout vandaan?
Ons Douglas hout wordt verantwoord gewonnen uit speciaal beheerde FSC-gecertificeerde bossen in Frankrijk. Deze duurzame bossen worden beheerd met oog voor het milieu, waarbij elke gekapte boom plaatsmaakt voor nieuwe aanplant. Door te kiezen voor Douglas hout uit deze bronnen, dragen wij bij aan de bescherming van bossen en bevorderen wij duurzaam bosbeheer.
Wat is Eiken hout?
Eikenhout is afkomstig van de eik, een loofboom die voornamelijk groeit in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië. Het hout van de eik staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid, sterkte en karakteristieke nerfstructuur, wat het zeer geschikt maakt voor diverse toepassingen.
Eikenhout wordt gewaardeerd om zijn lange levensduur en weerstand tegen slijtage, waardoor het veel gebruikt wordt voor meubels, vloeren, en buitentoepassingen zoals overkappingen en tuinconstructies. Dankzij zijn tijdloze uitstraling en robuuste eigenschappen is eikenhout een van de meest populaire houtsoorten voor zowel traditionele als moderne projecten.
Waar komt jullie Eiken hout vandaan?
Het Eiken hout wat wij leveren komt uit Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland. We werken nauw samen met zagerijen in deze landen om de kwaliteit te borgen.
Wat is de duurzaamheidsklasse en wat betekent het?
De duurzaamheidsklasse van hout geeft aan hoe goed een houtsoort bestand is tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en schimmels, zonder behandeling. Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3, wat betekent dat het onbehandeld een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar heeft. Ter vergelijking: Vuren- en Grenenhout vallen in duurzaamheidsklasse 5, wat staat voor een kortere levensduur van minder dan 5 jaar. Eikenhout behoort tot duurzaamheidsklasse 2, met een aanzienlijk langere levensduur van 15 tot 25 jaar, zelfs zonder behandeling.
Al onze producten zijn ook verkrijgbaar in eikenhout tegen een meerprijs, voor klanten die op zoek zijn naar een houtsoort met een nog hogere duurzaamheid en langere levensduur.
Wat zijn de voordelen van Douglas hout?
Douglas hout biedt diverse voordelen die het een populaire keuze maken voor tuin- en bouwprojecten:
1. Duurzaam en sterk: Douglas hout behoort tot duurzaamheidsklasse 3, wat betekent dat het onbehandeld een levensduur van 10 tot 15 jaar heeft. Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten, waardoor het goed bestand is tegen slijtage en buitengebruik.
2. Natuurlijke uitstraling: Het warme, roodbruine kleurenspectrum van Douglas hout geeft projecten een robuuste en natuurlijke uitstraling, die met de jaren op een mooie manier vergrijst.
3. Veelzijdig: Dankzij de sterkte en flexibiliteit van Douglas hout is het geschikt voor uiteenlopende toepassingen, van overkappingen en schuttingen tot vlonders en gevelbekleding.
4. Kostenefficiënt: In vergelijking met hardhout is Douglas hout relatief betaalbaar, terwijl het toch een uitstekende levensduur en duurzaamheid biedt, vooral voor buitenconstructies.
5. Makkelijk te behandelen: Hoewel Douglas hout zonder behandeling een goede levensduur heeft, kan het met de juiste impregnering of beits nog langer meegaan en zijn natuurlijke kleur behouden.
Wat zijn de voordelen van Eiken hout?
Eikenhout staat bekend om zijn uitstekende eigenschappen en biedt een breed scala aan voordelen voor zowel binnen- als buitentoepassingen:
1. Uitzonderlijke duurzaamheid: Eikenhout behoort tot duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het onbehandeld een levensduur van 15 tot 25 jaar heeft. Het is van nature zeer resistent tegen schimmels en houtrot, wat het ideaal maakt voor buitengebruik en langdurige projecten.
2. Klassieke uitstraling: Het karakteristieke nerfpatroon en de licht tot middelbruine kleur van eikenhout geven het een tijdloze, elegante uitstraling. Met de jaren krijgt eikenhout een mooie vergrijzing, wat het nog meer charme en karakter geeft.
3. Veelzijdig inzetbaar: Door zijn sterkte en stevigheid is eikenhout geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals meubels, vloeren, overkappingen, schuttingen en andere constructies die langdurige belasting vereisen.
4. Lange levensduur: Zelfs zonder behandeling gaat eikenhout tientallen jaren mee. Wanneer het correct wordt behandeld, kan de levensduur nog verder worden verlengd, wat het een uitstekende investering maakt voor duurzame projecten.
5. Weerbestendig en slijtvast: Dankzij zijn hoge dichtheid is eikenhout van nature bestand tegen wisselende weersomstandigheden, waardoor het zijn vorm en sterkte behoudt, zelfs in uitdagende omgevingen.
Waar komt het prijsverschil tussen Douglas hout en Eikenhout vandaan?
Het prijsverschil tussen Douglas hout en Eikenhout wordt beïnvloed door meerdere factoren:
1. Houtsoort en groeiomstandigheden: Eikenhout is een loofhout en groeit aanzienlijk langzamer dan Douglas hout, wat een naaldhoutsoort is. De langere groeiperiode van eikenhout zorgt ervoor dat het zeldzamer is en dat het langer duurt voordat de bomen gekapt kunnen worden, wat de prijs omhoog drijft.
2. Duurzaamheid en levensduur: Eikenhout valt in duurzaamheidsklasse 2 en gaat onbehandeld 15 tot 25 jaar mee, terwijl Douglas hout in duurzaamheidsklasse 3 valt, met een levensduur van 10 tot 15 jaar. De hogere duurzaamheid van eikenhout maakt het een premium product, wat zich vertaalt in een hogere prijs.
3. Behandeling en verwerking: Eikenhout is harder en dichter dan Douglas hout, wat betekent dat het moeilijker te bewerken is en vaak specifieke gereedschappen en vakmanschap vereist. Dit leidt tot hogere kosten in productie en verwerking.
4. Toepassingen en vraag: Eikenhout wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals meubels en constructies waar extra sterkte en esthetiek belangrijk zijn. Dit maakt eikenhout gewilder voor bepaalde projecten, waardoor de prijs hoger ligt dan die van Douglas hout, dat meer gebruikt wordt voor functionele buitenprojecten zoals schuttingen en overkappingen.
5. Aanbod en beschikbaarheid: Doordat eikenhout minder snel groeit en vaak uit specifieke regio’s wordt gewonnen, is het aanbod beperkter in vergelijking met Douglas hout, dat breder beschikbaar is in Europa. Dit verschil in beschikbaarheid draagt bij aan het prijsverschil.
Wat is het verschil tussen fijnbezaagd en glad geschaafd Douglas hout?
Het verschil tussen fijnbezaagd en glad geschaafd Douglas hout zit in de afwerking. Fijnbezaagd hout heeft een ruwere, natuurlijke uitstraling, terwijl glad geschaafd hout een strakker en moderner uiterlijk heeft. Beide afwerkingen zijn esthetisch van aard en hebben geen invloed op de constructieve sterkte van het hout. Meer informatie vindt u op deze pagina.
Zit er een verschil in constructieve sterkte tussen fijnbezaagd en glad geschaafd hout?
Nee, er is geen verschil in constructieve sterkte tussen fijnbezaagd en glad geschaafd hout. Het verschil is puur esthetisch. Beide opties bieden dezelfde stevigheid en duurzaamheid, zodat u kunt kiezen wat het beste past bij uw project. We bieden beide afwerkingen aan om zoveel mogelijk aan uw wensen te voldoen. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.
Wat past beter bij mijn project: fijnbezaagd of glad geschaafd Douglas hout?
De keuze tussen fijnbezaagd en glad geschaafd hangt vooral af van uw persoonlijke voorkeur en de uitstraling die u wilt bereiken. Fijnbezaagd hout heeft een robuustere, meer natuurlijke look, terwijl glad geschaafd hout een strakke, moderne afwerking biedt. Beide afwerkingen bieden dezelfde duurzaamheid en stevigheid, dus de keuze is volledig esthetisch. Voor een gedetailleerde vergelijking kunt u kijken op deze pagina’s
Waarom zit er kleurverschil in mijn geschaafde Douglas hout?
Kleurverschillen in geschaafd Douglas hout komen vaak voor doordat het hout eerst goed moet drogen voordat het geschaafd kan worden. Dit droogproces kan plaatsvinden in de buitenlucht of in droogkamers. Wanneer de Douglasspar niet helemaal gelijkmatig is gedroogd, kan dit leiden tot kleurverschillen in het hout. Deze kleurverschillen zijn echter tijdelijk en verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen tot weken, afhankelijk van de blootstelling aan lucht en licht.
Waarom druppelt mijn Douglas hout en waar komt die hars vandaan?
Het is normaal dat Douglas hout tijdens de verwerking en opslag hars druppels lekt. Dit komt doordat naaldhout, zoals Douglas, natuurlijke hars bevat. Deze hars bevindt zich in speciale harskanalen in de stam, takken en schors van de boom en dient als een beschermingsmechanisme tegen insecten, schimmels en andere schadelijke invloeden.
Na het kappen en verwerken blijft de hars in het hout aanwezig. Wanneer het hout wordt blootgesteld aan warmte of zonlicht, kan de hars vloeibaar worden en naar buiten lekken. Dit is een normaal verschijnsel en onderdeel van het ‘werken’ van het hout. U kunt de harsdruppels voorzichtig wegschrapen of met terpentine verwijderen, zonder het hout te beschadigen.
Het lijkt wel of het hout scheurt. Hoe komt dat?
Het is normaal dat er na verloop van tijd scheuren ontstaan in Douglas hout, en dit is een veelvoorkomend verschijnsel bij alle houtsoorten. Deze scheuren worden veroorzaakt door het natuurlijke proces van krimpen en zwellen. Hout is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het vocht uit de omgeving opneemt en afgeeft afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur. Door deze veranderingen gaat hout ‘werken’.
Omdat de dichtheid van het hout niet overal gelijk is, zullen verschillende delen van het hout op een iets andere manier reageren op schommelingen in vocht en temperatuur. Hierdoor kan het hout op bepaalde plaatsen sneller krimpen of zwellen, wat na verloop van tijd leidt tot het ontstaan van scheuren, ook wel droogtescheuren genoemd.
Belangrijk om te weten is dat deze scheuren meestal oppervlakkig zijn en geen invloed hebben op de constructieve eigenschappen of sterkte van het hout. Ze zijn vooral een esthetisch aspect en horen bij het natuurlijke karakter van hout. Door het hout goed te behandelen met bijvoorbeeld beits of olie, kun je de werking van het hout enigszins verminderen, maar het volledig voorkomen van scheuren is vrijwel onmogelijk bij buitengebruik
Wat zijn de zwarte vlekken op het hout?
Zwarte vlekken op hout, zoals Douglas hout, worden vaak veroorzaakt door een reactie tussen het looizuur in het hout en metalen objecten, zoals schroeven, spijkers of zelfs de lepels van een heftruck. Wanneer ijzer in contact komt met het looizuur en wordt blootgesteld aan vocht, ontstaat er oxidatie (roest), wat zwarte vlekken op het houtoppervlak kan veroorzaken.
In sommige gevallen, zoals bij het gebruik van heftrucks om hout te verplaatsen, kunnen de lepels van de heftruck zwarte vlekken veroorzaken. Dit is helaas moeilijk te voorkomen en is een natuurlijk gevolg van de interactie tussen het metaal en het hout. Het ruilen van het hout heeft in dit geval weinig zin, omdat hetzelfde probleem ook kan optreden bij nieuw hout.
Naast metaalcontact kan ook blootstelling aan vocht leiden tot zwarte vlekken, met name door de groei van schimmels op onbehandeld hout of hout dat onvoldoende is beschermd tegen de elementen.
Hoe kun je zwarte vlekken voorkomen?
• Gebruik roestvrijstalen of verzinkte schroeven en spijkers bij het monteren van houten constructies, om de reactie met het looizuur te voorkomen.
• Behandel het hout met een geschikte houtbeschermingsmiddel, zoals beits of olie, om het te beschermen tegen vocht en schimmel.
• Zorg ervoor dat houten constructies goed geventileerd zijn en voorkom langdurige blootstelling aan vocht.
Hoe verwijder je zwarte vlekken?
Als de vlekken al zijn ontstaan, kunnen ze vaak worden verwijderd door het hout voorzichtig te schuren of door gebruik te maken van een speciaal reinigingsmiddel zoals oxaalzuur (houtbleekmiddel). Deze middelen helpen de vlekken op te lossen zonder het hout te beschadigen.
Wat zijn noesten?
Noesten zijn natuurlijke knoesten of knoppen in het hout, die ontstaan op plaatsen waar takken vastzaten aan de stam van de boom. Ze zijn herkenbaar als donkere, cirkelvormige vlekken of verharde plekken in het houtoppervlak. Noesten zijn een normaal onderdeel van het groeiproces van de boom en geven hout zijn unieke, karakteristieke uitstraling.
Afhankelijk van de houtsoort en de verwerking kunnen noesten variëren in grootte en vorm. In sommige gevallen worden noesten gewaardeerd om hun esthetische waarde, vooral in rustieke of natuurlijke houttoepassingen. Echter, grote noesten kunnen invloed hebben op de sterkte en bewerkbaarheid van het hout. Wanneer een noest loskomt of uitvalt, kan dit een zwakke plek vormen in het hout.
Als noesten uitvallen, kunnen ze echter eenvoudig weer vastgelijmd worden met houtlijm. Dit is een veelgebruikte methode om het houtoppervlak te herstellen zonder dat dit afbreuk doet aan de constructieve eigenschappen of de esthetiek van het hout.
In houtsoorten zoals Douglas en Eiken worden noesten vaak gezien als een teken van natuurlijk, onbehandeld hout, dat karakter en variatie toevoegt aan houten constructies.
Wat is het verschil tussen kernhout en spinthout in Douglas hout?
Elke boom, inclusief de Douglasspar, heeft kernhout en spinthout. Kernhout is het donkere hout in het binnenste van de boom en is van nature duurzamer. Spinthout bevindt zich tussen het kernhout en de bast, en zorgt voor de sappenstroom binnen de boom. Spinthout is meestal lichter van kleur en minder duurzaam dan kernhout.
Hoewel spinthout minder duurzaam is, heeft het geen invloed op de sterkte van Douglas balken. Door blootstelling aan weersinvloeden zal het spinthout na verloop van tijd bijkleuren en daardoor minder zichtbaar worden. Als u het hout behandelt met een HK lazuur in de juiste kleur, zal het kleurverschil tussen kern- en spinthout na verloop van tijd nauwelijks meer opvallen.
Pakketten
Kunt u het hout voor ons op maat zagen?
Ja, dat kan zeker! Bij zowel het ‘Bouwpakket’ als het ‘Bouwpakket Compleet’ wordt het constructiehout voor u op maat gezaagd. Dit bespaart u tijd en moeite tijdens het monteren van uw overkapping en zorgt ervoor dat u meteen aan de slag kunt. Ook aanpassingen op maat zijn geen probleem. Wilt u liever ter plekke de maatvoering bepalen of bent u een ervaren doe-het-zelver? Dan is het ‘Houtpakket’ een goede keuze, waarmee u bespaart op zaag- en keepkosten. Meer informatie hierover vindt u op: Welk pakket past bij mij?
Ik heb gekozen voor een bouwpakket / bouwpakket compleet, maar niet alles is op maat gezaagd. Hoe kan dat?
Wij nemen u het zwaarste zaagwerk uit handen. Zo zagen we de staanders, ringbalken, dakbalken en eventueel schoren op maat en keperen we ze indien nodig, afhankelijk van het model.
Het afwerkingshout, zoals plafonddelen, boeiplanken en dakkantregels, wordt echter niet voorgelaten. Dit doen we omdat kleine verschillen bij de montage kieren kunnen veroorzaken. U kunt het afwerkingshout eenvoudig zelf op maat zagen.
Wat zagen jullie niet op maat en waarom?
Plafonddelen, boeiplanken, dakkantregels en wandmodules zagen we niet op maat. Dit hout dient als afwerking, en omdat kleine verschillen bij de montage kunnen zorgen voor kieren, laten we dit aan u over. Bovendien is dit hout doorgaans niet dikker dan 2 centimeter, waardoor het eenvoudig met elke zaag op maat te maken is.
Is persoonlijke maatvoering mogelijk?
Zeker! Wij bieden persoonlijke maatvoering aan voor al onze klanten, en ongeveer 50% van hen maakt hier gebruik van. Uw persoonlijke maatvoering kunt u eenvoudig opgeven via onze product calculators. Houd er wel rekening mee dat de standaard bouwtekeningen uitgaan van standaard maatvoering. Als u een maatwerktekening wenst, kunnen we deze uiteraard verzorgen tegen kostprijs.
Welke voordelen biedt het ‘Bouwpakket’ ten opzichte van het ‘Houtpakket’?
Het grootste voordeel van het ‘Bouwpakket’ is dat al het zware zaagwerk voor u is gedaan. Dit betekent dat de staanders, ringbalken, dakbalken en eventueel schoren op maat zijn gezaagd en de nodige inkepingen al zijn aangebracht. Bij het ‘Houtpakket’ kunt u zelf de maatvoering ter plekke bepalen, wat meer flexibiliteit biedt, maar wel extra tijd kost. Hierdoor bespaart u bij het ‘Houtpakket’ op zaag- en keepkosten.
Wat is het verschil tussen een ‘Bouwpakket’ en een ‘Bouwpakket Compleet’?
Bij zowel het ‘Bouwpakket’ als het ‘Bouwpakket Compleet’ wordt het constructiehout op maat gezaagd, maar het ‘Bouwpakket Compleet’ bevat daarnaast ook alle benodigde afwerkingsmaterialen, zoals fundering, schroeven en bevestigingsmaterialen. Dit zorgt ervoor dat u direct aan de slag kunt, zonder dat u extra materialen hoeft aan te schaffen.
Hoort een daktrim bij het ‘Bouwpakket Compleet’?
Nee, een daktrim is niet standaard inbegrepen bij het ‘Bouwpakket Compleet’. We bieden echter verschillende modellen en kleuren daktrimmen aan, die u eenvoudig kunt toevoegen via de productcalculators. Bekijk ons assortiment om de juiste daktrim voor uw project te vinden.
Hoort een zinken regenpijp bij het ‘Bouwpakket Compleet’?
Nee, een zinken regenpijp maakt geen deel uit van het standaard ‘Bouwpakket Compleet’. Als u een regenpijp wilt toevoegen, kunt u dit gemakkelijk doen via onze productcalculators. Zo kunt u het pakket volledig afstemmen op uw wensen.
Hoort een gereedschapssetje bij het ‘Bouwpakket Compleet’?
Nee, een gereedschapssetje zit niet standaard bij het ‘Bouwpakket Compleet’ inbegrepen. Mocht u een gereedschapssetje willen toevoegen, kunt u dit eenvoudig aangeven via de productcalculators. Let op dat de samenstelling van het gereedschapssetje per product kan variëren.
Krijg ik bij maatwerk een maatwerk bouwtekening?
Bij maatwerk krijgt u een standaard bouwtekening die uitgaat van de standaard maatvoering, aangezien de variaties in maatwerk vrijwel onbeperkt zijn. Mocht u liever een specifieke maatwerktekening willen, dan kunnen wij deze tegen kostprijs laten maken door onze architect en constructeur.
Aanpassingen en opties
Kan ik een overkapping ook 280cm diep krijgen in plaats van 300cm?
Ja, dat is zeker mogelijk! Houd er wel rekening mee dat we balken niet langer kunnen maken, maar inkorten kan altijd. Voor een overkapping van 280 cm diep kunt u de prijs van een 300 cm diepe overkapping aanhouden, omdat hout in standaard handelslengtes van hele meters wordt geleverd.
Kan ik de overkapping ook 530cm lang krijgen in plaats van 500cm?
Ja, dat kan! Ook hier geldt dat een balk langer zagen niet mogelijk is, maar we kunnen deze wel korter maken. Voor een overkapping van 530 cm lang kunt u de prijs aanhouden van een 600 cm lange overkapping, omdat het hout in handelslengtes van hele meters beschikbaar is.
Kan de overkapping lager dan 270 cm gemaakt worden?
Ja, we kunnen de overkapping zonder problemen lager maken. Houd er wel rekening mee dat de standaard doorloophoogte 235 cm is. Een te lage doorloophoogte kan zorgen voor een krap gevoel. Wij adviseren daarom een minimale doorloophoogte van 210 cm. De exacte doorloophoogte is ook afhankelijk van de hoogte waarop u de betonpoeren plaatst en de afstand tussen de staander en de betonpoer. U kunt dit aangeven in het veld ‘persoonlijke maatvoering’.
Kan ik bij het WimWood buitenverblijf dikkere staanders kiezen?
Zeker! U kunt kiezen voor dikkere staanders tegen een minimale meerprijs. U heeft de optie voor staanders van 15 x 15 cm fijnbezaagd of 14 x 14 cm glad geschaafd. U kunt deze keuze eenvoudig maken via onze product calculators.
Kan ik het WimWood buitenverblijf Robuust met staanders en liggers van 20×20 cm krijgen?
Ja, dat is mogelijk! Voor een minimale meerprijs kunt u kiezen voor staanders van 20 x 20 cm fijnbezaagd of 19 x 19 cm glad geschaafd. U kunt dit eenvoudig aanpassen via onze product calculators.
Kan ik bij een WimWood Buitenverblijf Robuust 450×300 extra staanders toevoegen?
Ja, u kunt naar wens extra staanders toevoegen aan uw overkapping. Dit geldt voor alle formaten, niet alleen voor het model van 450×300. U kunt de extra staanders eenvoudig toevoegen, u vind ze hier.
Waarom zou ik extra staanders willen toevoegen?
Bij een buitenverblijf (losstaande constructie), zoals een overkapping van 600 of 700 cm breed, kunt u extra staanders toevoegen om een grote middenopening te creëren. Dit kan esthetisch aantrekkelijk zijn, vooral als u aan de zijkanten kleinere regelwerk wanden plaatst, waardoor er meer open ruimte ontstaat in het midden voor bijvoorbeeld een zithoek.
Bij een terrasoverkapping (aanbouwconstructie) kan een extra staander handig zijn als de middelste staander bijvoorbeeld voor een deur of raam komt te staan. Door extra staanders toe te voegen, kunt u deze centraal geplaatste staander verplaatsen, waardoor het geheel fraaier oogt en het zicht niet wordt belemmerd.
Wat is de standaard tussenruimte tussen de staanders in de diepte?
De standaard tussenruimte tussen de staanders wordt vermeld bij het betreffende product en is afhankelijk van de gekozen staander dikte. Dit kan variëren tussen standaard staanders en optionele verdikte staanders. Ook de gekozen afwerking van het hout, fijnbezaagd of glad geschaafd, speelt een rol. Bij persoonlijke maatvoering kan de tussenruimte eveneens aangepast worden om volledig aan uw wensen te voldoen.
Kan de overstek vergroot of verkleind worden?
Ja, dat is mogelijk zonder extra kosten, zolang de dakmaat gelijk blijft. De voorste staanders kunnen naar voren of naar achteren worden verplaatst door de diepteliggers langer of korter af te zagen. U kunt deze wijziging eenvoudig aangeven in het veld ‘Opmerkingen’ tijdens het bestelproces.
Let wel op dat vanuit constructief oogpunt de maximale overstek 50 cm is en de minimale overstek 0 cm. Dit zorgt ervoor dat de constructie stabiel en veilig blijft.
Waarom zou ik kiezen voor dikkere dakbalken?
Er zijn twee belangrijke redenen om dikkere dakbalken te overwegen. Ten eerste kan het esthetisch aantrekkelijk zijn als u een robuustere uitstraling voor uw overkapping wilt. Dikkere dakbalken geven uw constructie een stevige, imposante uitstraling.
De tweede reden is constructief: als u van plan bent om een dakbelasting aan te brengen, zoals zonnepanelen of een sedumdak, zijn dikkere dakbalken nodig voor extra draagkracht. In dat geval adviseren wij u om contact met ons op te nemen via info@wimwood.nl. Voor dergelijke projecten raden wij niet alleen dikkere dakbalken aan, maar ook een kleinere hart-op-hart afstand tussen de balken, voor extra ondersteuning en stabiliteit.
Wat is EPDM?
EPDM staat voor ‘Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer’, een elastisch rubbermateriaal dat vaak wordt gebruikt om overkappingen waterdicht te maken. EPDM is onderhoudsvrij en heeft een levensduur van 80 jaar. Bij WimWood leveren wij standaard een EPDM-totaalpakket mee, zodat uw overkapping gegarandeerd waterdicht is. Wilt u geen EPDM? Neem dan contact met ons op.
Is EPDM geschikt voor een sedumdakbedekking?
Ja, maar we adviseren om een dikkere variant van EPDM te nemen als u een sedumdak of andere dakbelasting overweegt. Ook raden wij aan om een worteldoek te gebruiken. Voor aanpassingen aan het EPDM kunt u contact met ons opnemen via info@wimwood.nl.
Wat is het verschil tussen een zij-uitloop en een onderuitloop?
Een zij-uitloop, ook wel stadsuitloop genoemd, zorgt ervoor dat het water zijwaarts van het dak wordt afgevoerd. Dit is de standaard bij ons model. U kunt een zinken vergaarbak en regenpijp als optie toevoegen. Bij een onderuitloop wordt het water binnen het dakoppervlak afgevoerd, wat handig is als zijwaartse afvoer niet mogelijk is. Ook hierbij kunt u kiezen voor een optionele zinken regenpijp, eventueel met een S-bocht om de afvoer naar buiten te verplaatsen.
Is een onderuitloop mogelijk in plaats van een zijwaterafvoer?
Jazeker! Bij een WimWood buitenverblijf of een WimWood buitenverblijf Robuust wordt standaard een zijwaterafvoer geleverd. Bij het WimWood buitenverblijf Modern en het WimWood buitenverblijf Classic wordt juist een onderuitloop standaard meegeleverd. Mocht u een andere voorkeur hebben, dan kunt u dit eenvoudig aangeven in de product calculators.
Wat is het verschil tussen een enkelwandige en een dubbelwandige wandmodule?
Een enkelwandige wandmodule bestaat uit regelwerk van 6 x 4 cm met aan één zijde een afwerkplank. Bij een dubbelwandige module is er aan beide zijden een afwerkplank bevestigd, voor een afgewerkte binnen- en buitenkant.
Moet ik bij een enkelwandige wandmodule de afwerkplank aan de binnen- of buitenkant plaatsen?
In principe plaatst u de afwerkplank aan de buitenzijde om te voorkomen dat er water naar binnen sijpelt. Als u binnen ook een mooie afwerking wilt, kunt u kiezen voor een dubbelwandige module.
Kan ik bij een wandmodule aan de buitenkant Zweeds rabat en aan de binnenkant horizontaal design kiezen?
Ja, dat kan zeker! Dit is echter niet via de website te selecteren, dus neem contact met ons op via info@wimwood.nl om dit aan te passen. Wij regelen dit eenvoudig voor u.
Wat is een luxere betonpoer?
De standaard betonpoeren die wij leveren, verschillen per model. Voor ons basis model gebruiken we staanders van 12×12 cm met betonpoeren van 12×12 cm. De luxere variant heeft staanders van 14×14 cm.
Bij ons Robuust en Classic model worden standaard staanders van 15×15 cm geleverd met bijbehorende betonpoeren van 15×15 cm. De luxere optie is een 17,5×17,5 cm betonpoer met vellingkant voor een meer verfijnde uitstraling.
Het Modern model heeft standaard staanders van 20×20 cm en bijbehorende betonpoeren van 20×20 cm. De luxere variant hierbij is een 22,5×22,5 cm betonpoer.
Let op: bij gebruik van glaswanden raden wij een luxere betonpoer af, in verband met het zijprofiel van de glaswand..
Wat is een verzwaard fundatiepakket en wanneer is dit nodig?
Een verzwaard fundatiepakket bestaat uit een betonnen tegel van 40 x 40 x 8 cm en een Azobé hardhouten paal van 125 cm. Dit pakket biedt extra stabiliteit en is met name belangrijk bij kleigrond, nieuwbouwlocaties of als u kans op verzakking vermoedt. De betontegel wordt onder de betonpoer geplaatst, met daaronder de Azobé paal voor extra versteviging.
Betaling en levering
Welke betaalopties zijn er?
Bij WimWood kunt u op verschillende manieren betalen. Alle prijzen op onze website en via offertes zijn inclusief BTW. De beschikbare betaalmethoden zijn:
• iDeal internetbankieren (GRATIS): Zorgt voor de snelste verwerking van uw bestelling.
• iDeal in 3 delen betalen (GRATIS): Betaal in drie termijnen zonder rente.
• Directe bankoverschrijving (GRATIS): Handmatige betaling via uw bank.
• Apple Pay (GRATIS): Snelle mobiele betalingen via Apple.
• Belfius Pay Button (GRATIS): Voor klanten in België.
• Bancontact (GRATIS): Voor Belgische klanten.
• SOFORT Banking (GRATIS): Voor Belgische klanten.
• Creditcard: Wij accepteren Visa, Mastercard en American Express.
• Klarna Achteraf betalen: Betaal na levering.
• Intracommunautaire betaling: Voor bedrijven buiten Nederland met een geldig BTW-nummer. Bij het invullen van een correct BTW-nummer wordt de factuur BTW-vrij opgesteld.
Meer informatie over de betaalopties vindt u op deze pagina.
Kan ik betalen vanuit een bouwdepot?
Ja, u kunt betalen vanuit een bouwdepot door te kiezen voor directe bankoverschrijving. Nadat u de bestelling heeft geplaatst, ontvangt u per e-mail een factuur die u kunt indienen bij uw geldverstrekker. Zodra wij de betaling hebben ontvangen, wordt uw order verder in behandeling genomen.
Mag ik een deel van mijn betaling achterhouden als mijn bestelling nog niet compleet is geleverd?
Ja, volgens het Nederlandse consumentenrecht heeft u het recht om een deel van de betaling op te schorten als uw bestelling nog niet volledig is geleverd of als er gebreken zijn die verholpen moeten worden. Dit wordt het opschortingsrecht genoemd.
Het achtergehouden bedrag moet wel in redelijke verhouding staan tot het ontbrekende of gebrekkige deel van de levering. U kunt bijvoorbeeld niet de volledige betaling opschorten als slechts een klein onderdeel ontbreekt. In dat geval kunt u een evenredig deel van de betaling achterhouden.
Wij adviseren u om ons altijd te informeren als u besluit een deel van de betaling op te schorten, zodat wij zo snel mogelijk de incomplete levering kunnen aanvullen of het gebrek kunnen herstellen.
Waarom is mijn product duurder als ik met creditcard betaal?
Bij WimWood streven we ernaar de prijzen zo laag mogelijk te houden. Creditcardmaatschappijen brengen echter 3% kosten in rekening voor elke transactie. In plaats van deze kosten in onze productprijzen te verwerken, maken we ze transparant per betaalmethode. Hierdoor betaalt u alleen extra kosten als u kiest voor een creditcardbetaling.
Is er een verzekering of kopersbescherming voor consumenten?
Ja, bij WimWood kunt u gebruik maken van een kopersbescherming via Trusted Shops. Standaard biedt Trusted Shops bescherming tot €100,- voor uw aankoop. Voor een bedrag van €9,90 kunt u deze bescherming uitbreiden tot €20.000,-. Met deze kopersbescherming bent u verzekerd tegen situaties zoals het niet leveren van uw bestelling of een eventueel faillissement van WimWood vóór de levering.
Wat is de levertijd?
Onze standaard levertijd ligt tussen de 4 en 7 werkdagen. Tijdens het hoogseizoen kan deze oplopen naar 6 tot 9 dagen voor leveringen in Nederland en 7 tot 10 dagen in België. Mocht u een specifieke leverdatum na deze termijn wensen, dan kunnen we samen een datum afspreken. Houd er rekening mee dat we geen invloed hebben op het exacte tijdstip van levering; de transporteur optimaliseert de routes door Nederland en België. De actuele levertijd per model vindt u hier.
Leveren jullie ook in het weekend?
Nee, wij leveren van maandag tot en met vrijdag.
Kan ik een leverdatum kiezen of op afroep bestellen?
Ja, beide opties zijn mogelijk. Als de door u gewenste leverdatum buiten onze standaard levertijd valt, kunnen we samen een geschikte datum afspreken. Daarnaast kunt u uw bestelling plaatsen en deze op afroep laten leveren. Houd er wel rekening mee dat hierbij nog steeds de actuele levertijden van toepassing zijn.
Kan ik een tijdstip voor de levering kiezen?
Helaas is het niet mogelijk om een specifiek tijdstip voor levering te kiezen. De transporteur stelt de routes dagelijks samen voor de meest efficiënte planning door de Benelux. U ontvangt de werkdag voor levering aan het einde van de dag een indicatie van het tijdvak. De chauffeur neemt op de dag van levering ongeveer 30 minuten van tevoren telefonisch of via WhatsApp contact met u op.
Kan ik alvast een hovenier inplannen zodra ik de leverdatum weet?
Wij raden aan om externe partijen, zoals een hovenier, pas in te plannen nadat u de bestelling daadwerkelijk heeft ontvangen. Dit voorkomt eventuele problemen bij onvoorziene vertragingen.
Sturen jullie de betonpoeren vooruit?
Ja, dat klopt! De betonpoeren worden binnen ongeveer 2 werkdagen geleverd, zodat u direct kunt beginnen met de fundering van uw overkapping. Na aankoop ontvangt u ook de montagehandleiding om u hierbij te helpen.
Kan ik het hout tijdelijk bewaren onder een afdekzeil?
We raden dit af. In de herfst en winter kan zich vocht ophopen onder het zeil, wat zorgt voor onvoldoende ventilatie en een verhoogd risico op schimmelvorming. In de lente en zomer kan de temperatuur onder het zeil juist sterk oplopen, waardoor zwart gespoten onderdelen aan elkaar kunnen plakken. Bij het loshalen kan dit leiden tot beschadigingen.
Kan ik mijn bestelling retourneren?
Ja, u heeft het recht om uw bestelling tot 14 dagen na ontvangst te annuleren. Het volledige orderbedrag, exclusief verzendkosten, wordt terugbetaald. De kosten voor de retourzending zijn voor uw eigen rekening.
Hoe kan ik een product retourneren?
Om een product te retourneren, kunt u contact met ons opnemen via info@wimwood.nl. Zorg ervoor dat het product, indien mogelijk, in de originele staat en verpakking wordt teruggestuurd. Zodra wij het product in goede staat hebben ontvangen, storten wij het verschuldigde bedrag binnen 14 dagen terug.
Gelden er uitzonderingen op het herroepingsrecht?
Ja, producten die speciaal op maat zijn gemaakt volgens uw specificaties, zoals bouwpakketten en gezaagde of ingekeepte onderdelen, vallen niet onder het herroepingsrecht. Deze maatwerkproducten kunnen niet geretourneerd worden, en de verkoop hiervan is na succesvolle betaling definitief.
Wie betaalt de retourkosten?
De kosten voor de retourzending van uw huis naar ons zijn voor uw rekening. Wij vergoeden de verzendkosten niet, tenzij er sprake is van een foutieve levering of een defect product.
Hoe snel ontvang ik mijn geld terug na een retour?
Zodra wij het geretourneerde product in goede staat hebben ontvangen, storten wij het verschuldigde bedrag binnen 14 dagen terug op uw rekening.
Montage
Is zelf monteren moeilijk?
Nee, zelf monteren is eenvoudig te doen. Wel is het handig om de constructie met twee personen op te bouwen voor extra ondersteuning en efficiëntie.
Wordt de moeilijkheidsgraad van de montage beïnvloed door het gekozen pakket?
Ja, de moeilijkheidsgraad van de montage kan variëren afhankelijk van het gekozen pakket. Bij het Bouwpakket Compleet wordt het hout bijvoorbeeld al op maat gezaagd en zijn de meeste onderdelen voorbereid, wat de montage eenvoudiger maakt. Bij het Houtpakket heeft u meer vrijheid in de maatvoering, maar dit betekent ook dat u ter plekke meer zaagwerk en aanpassingen moet doen, wat de montage iets uitdagender kan maken.
Wat houden de verschillende pakketten in?
Meer informatie over de inhoud van de verschillende pakketten vindt u hier.
Welk gereedschap heb ik nodig voor de montage?
U heeft het volgende gereedschap nodig voor de montage:
• Een spade of schep
• Een (elektrische) zaag
• Een boormachine met Torx-bitje
• Liefst nog een extra boormachine
• Een Torx-schroevendraaier
• Een (hoek)waterpas
• Een rolmaat
• Een potlood
Kan ik tijdens de montage vragen stellen?
Natuurlijk! We helpen u graag tijdens de montage. U kunt contact met ons opnemen, en daarnaast kunt u ook onze WimWood Timmertips raadplegen voor extra hulp.
Kunnen jullie de montage verzorgen?
Ja, wij kunnen de montage verzorgen. Neem contact met ons op via info@wimwood.nl voor meer informatie over onze planning en beschikbaarheid om teleurstellingen te voorkomen.
Moet ik iets voorbereiden als jullie de montage verzorgen?
In sommige gevallen wel. Bij nieuwbouwprojecten is vaak geen extra voorbereiding nodig. Bij bestaande woningen of tuinen, waar de overkapping bijvoorbeeld op een bestaand terras wordt gebouwd, dient de bestrating ter plaatse van de staanders verwijderd te worden. Als dit niet is gebeurd, of als we op een puinlaag onder de bestrating stuiten, kan dit extra werk met zich meebrengen, wat tegen uurtarief gefactureerd zal worden
Gebruiken jullie grijze of gele constructieschroeven?
Onze tellerkopschroeven zijn standaard grijs van kleur. Desgewenst kunnen we deze ook in geel leveren. Uit ervaring blijkt dat grijze schroeven beter wegvallen in het hout na verloop van tijd, omdat het hout verkleurt. Gele schroeven blijven meestal iets meer zichtbaar.
Wat is een tellerkopschroef?
Een tellerkopschroef is een moderne vervanger van de traditionele houtdraadbout. Het is een houtbouwschroef die veel wordt gebruikt bij het bouwen van overkappingen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld schuine schoren eenvoudig vastschroeven of dikke balken, zoals 15 x 15 cm, stevig met elkaar verbinden. De brede tellerkop van circa 20 mm zorgt voor een groot draagvlak en hoog klembereik, wat de schroef geschikt maakt voor zware bouwconstructies. Dankzij de Torx 40 aandrijving kunt u de schroeven snel verwerken, wat een stuk efficiënter is dan het werken met houtdraadbouten met een zeskantkop.
Is beitsen noodzakelijk?
Beitsen is niet strikt noodzakelijk, maar voor een langere levensduur van het hout wordt het wel sterk aangeraden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleurloze beits met UV-blocker om de natuurlijke kleur van het Douglas hout te behouden, of voor een beits met kleurpigment. Meer informatie over onze beitsen vindt u hier.
Maakt het uit voor het beitsen of het hout fijnbezaagd of glad geschaafd is?
Ja, glad geschaafd hout laat zich gemakkelijker beitsen dan fijnbezaagd hout. Glad geschaafd hout heeft een gladder oppervlak, waardoor de beits eenvoudiger en gelijkmatiger wordt aangebracht.
Is een onderuitloop mogelijk in plaats van een zijwaterafvoer?
Jazeker! Bij een WimWood buitenverblijf of WimWood buitenverblijf Robuust wordt standaard een zijwaterafvoer geleverd. Bij de WimWood buitenverblijf Modern en het WimWood buitenverblijf Classic wordt standaard een onderuitloop meegeleverd. Als u een andere optie wenst, kunt u dit eenvoudig aangeven via de product calculators.
Ik wil een pergola op een vlonder plaatsen, moet ik dan ‘Bouwpakket Compleet’ afnemen?
Nee, als u een pergola op een vlonder wilt plaatsen, heeft u geen betonpoeren en snelbeton nodig, die wel standaard in het ‘Bouwpakket Compleet’ zitten. In plaats daarvan gebruiken we dubbele stelplaten voor de bevestiging, u vind deze hier. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Zit er een verschil in constructieve sterkte tussen fijnbezaagd en glad geschaafd hout?
Nee, er is geen verschil in constructieve sterkte tussen fijnbezaagd en glad geschaafd hout. Het verschil zit puur in de uitstraling. Wij bieden beide opties aan zodat u kunt kiezen wat het beste past bij uw project.
Kunnen de pergola’s ook in andere maten geleverd worden?
Jazeker! De pergola’s staan in 8 maten op onze website en gaan exact samen met de harmonica doeken van Nesling. Maar elke gewenste maat is leverbaar. U past de maatvoering eenvoudig aan naar wens via de product calculator. Wel is het zo dat het Nesling doek in de standaard afmeting niet meer past, het kan zijn dat u dan een maatwerk harmonica doek nodig heeft. Bij vragen helpen e u graag verder.
Ik wil graag een hardhouten pergola, kan dat?
Ja dat kan! Wij leveren Azobe hardhout in verschillende maten en fijnbezaagd of gladgeschaafd.